Ett måste för barnen – och mardröm för föräldrar, så beskrivs leksaken som ska vara förbjuden i flera kinesiska städer. Foto: TT

Nya leksaken får föräldrar att rasa: ”Ett vapen”

Publicerad

En leksak som föreställer ett armborst i miniformat har blivit populärt bland skolbarn i Kina. Men ursinniga föräldrar har fått myndigheter att försöka stoppa den nya flugan.

Först var det den snurrande leksaken Fidget spinner. Nu förfasas föräldrar och skolpersonal av en ny trend: Tandpetar-armborstet. Leksaken är stor som en handflata och har blivit populär i Kina. Leksaken är en miniatyr av ett armborst som kan skjuta iväg tandpetare – så hårt att den kan tränga igenom läskburkar, äpplen och kartong.

LÄS MER: Konsumentverket varnar för fidget spinners

Enligt CNN har föräldrar uttryckt oro över leksakerna och menar att de skulle kunna orsaka allvarliga skador om de används med vassa föremål. ”Detta är inte en leksak, utan ett förstöringsvapen i miniatyr” skriver en förälder på sociala medier.

Leksaken kostar enligt kinesisk media runt en dollar och säljs i kiosker i närheten av låg- och mellanstadieskolor i Kina. Foto: TT

Konfiskeras från butiker

Lokala myndigheter försöker nu få bort leksaken och i flera provinser uppmanas också skolpersonal att ta leksakerna från barnen om de dyker upp i klassrummen.

”Om vi hittar produkten tar vi bort den från hyllorna och företaget kommer att bli straffat” skriver myndigheten för industri och handel i Chengdu.

LÄS MER: Så hanterar du prylhets bland barn

Polisen i Zheijangprovinsen har skickat närmare 4.000 poliser för att kontrollera butiker och har konfiskerat 528 armborst. Liknande insatser har gjorts i provinserna Yunnan och Sichuan.

Enligt CNN kunde leksakerna köpas i e-handlar i Kina fram till denna vecka, men produkten har därefter tagits bort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer