En kravallpolis avancerar mot raden av demonstranter i Barcelona. Foto: Albert Gea /Reuters

Nya oroligheter i Barcelona

Uppdaterad
Publicerad

Polis och demonstranter har på nytt drabbat samman i centrala Barcelona. Minst tre personer har gripits, uppger polisen.

Omkring 40 000 personer gick på tisdagen ut på gatorna och protesterade mot att nio separatistledare dömts till mångåriga fängelsestraff för sina försök att göra Katalonien självständigt 2017.

Under kvällen övergick demonstrationerna i våldsamma sammanstötningar. Aktivister satte eld på skräp på gatorna och kastade sten och smällare mot polisen. Oroligheterna pågick alldeles i närheten av shoppinggatorna i centrala Barcelona, säger ett vittne till nyhetsbyrån Reuters.

I närheten av den spanska regeringens representationsbyggnad använde polisen batonger och sköt med gummikulor för att pressa tillbaka folkmassan, som försökte ta sig fram till byggnaden.

– Det är en mycket spänd situation just nu, säger Christoffer Wendick, SVT:s korrespondent på plats.

Även från Tarragona, Gironda och Lerida rapporteras om sammanstötningar melllan polis och demonstranter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.