Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från oroligheterna på Nya Kaledonien. Foto: APF

Nya oroligheter i Nya Kaledonien – byggnader i brand

Uppdaterad
Publicerad

Det franska territoriet Nya Kaledonien har återigen drabbats av oroligheter. Under natten mot måndag lokal tid sattes bland annat en polisstation och ett rådhus i brand.

Det var i maj som Nya Kaledonien, en ögrupp i Stilla havet som tillhör Frankrike, drabbades av upplopp.

Bakgrunden är nya regler för vilka av ögruppens invånare som får rösta, vilka nationalförsamlingen i Paris var på väg att införa.

Nio personer, varav två poliser, dödades. Därtill skadades hundratals.

Nu har Nya Kaledonien drabbats av nya oroligheter. Såväl huvudön som två mindre öar ska ha drabbats och bland annat har en polisstation och ett rådhus satts i brand. Flera skolor håller stängt under måndagen.

Separatister flögs till Frankrike

Christian Tein är ledare för självständighetsgruppen CCAT och i veckan flögs han och sex andra separatister till det franska fastlandet där en rättegång väntar.

CCAT anklagas för att ha organiserat upploppen i maj, som ledde till att flera personer dog. Den gången kallades fransk militär in för att sätta stopp för oroligheterna. Turister evakuerades också.

Frankrikes president Emmanuel Macron reste också till Nya Kaledonien i samband med upploppen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är bakgrunden till oroligheterna i Nya Kaledonien. Foto: Nicolas Job/AP/Delphine Mayeur/AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.