En man får hjälp av räddningsteam i Whalley, Lancashire i dag. Foto: TT

Hundratals hus evakueras efter översvämningar i England

Uppdaterad
Publicerad

Stora regnmängder har på nytt orsakat översvämningar i delar av norra England och hundratals hus har evakuerats. Armén har kallats in för att bygga försvarsvallar och hjälpa drabbade.

Värst drabbat är Lancashire i nordvästra England och Yorkshire i nordöst. 400 varningar för översvämningar har utfärdats, i 20 av dem varnas för att liv kan vara i fara.

Också i städerna Manchester och Leeds har floder svämmat över och orsakat materiella skador.

I några områden har vattnet nått upp till gatufönstren på bostäder och affärer, i andra har bilar fått överges efter att smala landsvägar har förvandlats till strömmande vattendrag.

”Det är fruktansvärt”

I byn Whalley norr om Manchester bor och arbetar Kellie Hughes. Hon säger till BBC News att situationen är värre än på länge.

– Det är fruktansvart. Riktigt illa. Jag har placerat ut sandsäckar och gör så gott jag kan. Men nu finns det inte fler sandsäckar och människor är panikslagna, säger hon.

I Summerseat har en 200 år gammal pub förstörts sedan huset kollapsat av vattenmassorna. Huset var byggt över floden Irwell, som svämmat över efter de senaste dagarnas kraftiga rengväder, enligt The Telegraph.

Varnar för att ge sig ut

För andra dagen i rad har den brittiska regeringens kriskommitté, Cobra, sammankallats för att tackla krisen. Och lokala räddningstjänster varnar för att ge sig ut i trafiken om det inte är absolut nödvändigt. Vissa vägar har också stängts.

Enligt BBC:s meteorologer kommer regnovädret förflytta sig söderut under natten, vilket innebär att läget kan komma att förbättras i de norra delarna av England.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer