Foto: TT

Nya rekordsiffror: Varmaste mars på över hundra år

Uppdaterad
Publicerad

Jorden blir allt varmare. Förra månaden uppmättes nya rekord och var den varmaste mars-månaden på över hundra år.

Medeltemperaturen i mars låg 1,28 grader över den globala medeltemperaturen för mars månad. Det har bara gått ett år sedan det förra rekordet sattes.

El Niño och klimatförändringar

Forskare menar att en del av temperaturstigningen kan bero på väderfenomenet El Niño men även bero på klimatförändringarna i världen, skriver The Independent. Deana Bajic, meteorolog på SVT är inte förvånad över temperaturstigningen i världen.

– Jag är inte förvånad över att det blir allt varmare. Vi går mot ett varmare klimat, säger hon.

”Större kontraster i vädret”

På grund av det varmare klimatet kan vi räkna med fler stormar – både i Sverige och i resten av världen. Under sommarmånaderna kommer regn och hagelbyar att bli allt vanligare. Det kommer även att bli fler tropiska orkaner än tidigare.

– Det kommer bli större kontraster i vädret, säger Deana Bajic.

Den globala värmeökningen märks av även i Sverige. De senaste vintrarna har varit mildare än normalt och våren har kommit cirka två veckor tidigare än vad den gjorde för hundra år sedan.

Istäcket på Grönland hotas

Klimatförändringarna har även påverkat isen på Grönland. Istäcket har börjat smälta tre månader tidigare än vad det brukar göra. Under början av förra veckan hade tolv procent av istäcket visat tecken på att det börjat smälta. Isen smälter även hastigt. Enligt den danske klimatforskaren Peter Langen brukar inte isen smälta i den hastighet den gör nu förrän i slutet av maj, uppger The Independent.

Senaste gången isen på Grönland slog rekord i tidig smältning var 5 maj 1990. Det 26 år gamla rekordet har alltså slagits med över tre veckor.

– Saker blir allt mer extrema och de blir mer och mer vanliga, säger Walt Meler, forskare inom is på NASA, till The Independent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.