Visa alla (4)
Visa alla (4)

Polisens attack ”stänger vägen till kompromiss”

Uppdaterad
Publicerad

Polis och militär valde under förmiddagen att dra sig undan Självständighetstorget i Kiev. SVT:s korrespondent Elin Jönsson på plats i Ukraina berättar att demonstranterna använt vattenkanoner för att hindra polisen att storma Stadshuset.

Under förmiddagen lämnade polis och militär Självständighetstorget i Kiev där sammandrabbningar skett under morgonen. Enligt AP retirerade polisen i bussar till demonstrandernas jubel.

– Det är en stor seger, säger Arseny Yatsenyuk, en av oppositionsledarna enligt AP.

Nu befinner sig inte en enda polis kvar i området kring torget, berättar Elin Jönsson, SVT:s utsända i Kiev.

– För en stund sedan var torget fullt av tusentals kravallpoliser och militär som hindrade människor från att ta sig in på torget. Men en stund senare försvann de, och samma sak hände vid Stadshuset som höll på att stormas tidigare idag, säger hon.

Elin Jönsson berättar att demonstranterna som befinner sig inne i stadshuset använde iskallt vatten från brandsläckningsanläggningar som vattenkanoner för att hindra polisen att storma byggnaden.

Backar om förhandlingar

Den ryske oppositionsledaren Vitalij Klitjko säger nu enligt Reuters att de ukrainska myndigheternas våldsanvändning mot demonstranterna under natten mot onsdagen ”stänger vägen till varje kompromiss”.

Även landets tidigare premiärminister, Julia Tymosjenko, avvisade enligt Interfax all dialog.

”Inga samtal med det gänget och inga rundabordssamtal. Bara omedelbar avgång för Janukovytj och hans krets”, sade Tymosjenko, enligt sitt parti Fosterlandet (Batkivsjtjyna).

President Viktor Janukovytj bjuder in oppositionen till dialog om hur den politiska krisen i landet ska lösas.

– Jag är personligen redo att delta i sådana rundabordssamtal, säger han enligt Interfax.

Samtidigt lovade han att inte använda våld mot fredliga demonstranter, rapporterar AFP.

”Rädda men beslutsamma”

På Twitter berättar människor om hur polisen i natt gav sig på tält och barrikader samt misshandlade demonstranter på olika håll på Självständighetstorget.

– Folk var rädda men beslutsamma, de försökte försvara sina barrikader in i det sista utan våld och använde sina egna kroppar, säger Elin Jönsson.

Enligt Interfax motiverades polisingripandet av många medborgares klagomål på att den fria rörligheten i centrum hindrades av demonstranterna. Det hänvisades också till trafiksäkerheten. Flera förundersökningar har inletts rörande hindrandet av trafiken till genomfartsleder, meddelade inrikesdepartementet enligt Interfax.

Trots den oväntade attacken från polisens sida tror Elin Jönsson inte att demonstranterna kommer att ge vika. På Självständighetstorget fortsätter talen och demonstranter berättar för SVT att de väntar på att tunnelbanan ska börja gå för att fler ska strömma till.

Upprop i sociala medier

Svensken Anders Östlund är bosatt i Kiev och har flera gånger deltagit i demonstrationerna. Även han vittnar om beslutsamhet bland människorna på torget.

– Mina sociala medier är fylla med rop om att ”kom till Maidan” (ukrainska för torg red. anm) och ”stötta oppositionen”.

SVT:s korrespondent är förvånad över polisens agerande, och säger att det är många demonstranter som säger samma sak. Tillslaget skedde samtidigt som toppdiplomater från EU och USA befinner sig i Kiev.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet