Senaste turisttrenden i Israel: Anti-terrorläger

Vid en fejkad fruktmarknad står ett gäng turister och undrar huruvida pappfiguren av en arabisk man med mobiltelefon är ett hot och kommer att skjutas. Nyhetsbyrån Reuters har varit med vid ett antiterror-träningsläger i Israel – en företeelse som lockar allt fler turister.

I ett slutet område på Västbanken anordnar ett företag, startat av en före detta överste från den israeliska armén, antiterror-kurser för turister.

Målet, menar företaget själv, är att lära utländska besökare hur man ska hantera en eventuell terrorattack – i det här fallet på en marknad.

Turisterna kommer främst från USA men även Kina, Japan, Indien och Sydamerika.

Får skjuta med automatvapen

Det kostar nära 1.000 kronor för vuxna och något mindre för barn att vara med. Då får man se före detta soldater från den israeliska armén hantera en terrorsituation och hur en hund attackerar en misstänkt ”terrorist”. Vuxna får skjuta med automatvapen på en skjutbana.

LÄS MER: Radiohead kritiseras för kommande spelning i Israel

Området öppnade 2003, och började med kurser för säkerhetspersonal, när flera självmordsdåd skakade Västbanken. 2009, i takt med att dåden avtog, började företaget vända sig till turister i stället.

Fördöms av borgmästaren

Enligt Sharon Gat, översten som ansvarar för området, lär personalen ut hur viktigt det är att vara uppmärksam och försiktig. Den arabiske mannen med mobiltelefon – som turisterna först stötte på – visade sig i slutändan vara oskyldig.

LÄS MER: Uppgift: Trump kräver att Israel stoppar nya bosättningar

Yasser Sobih, borgmästare i den intilliggande palestinska staden al-Khader, har fördömt verksamheten, uppger Reuters. Sobih anser att turisterna som deltar på träningslägren stödjer den israeliska ockupationen av Västbanken, och att bootcampen genast måste upphöra.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer