Foto: TT

Nya uppgifter i fallet Zaida Catalán

Uppdaterad
Publicerad

Nya uppgifter pekar mot att regeringen på något sätt var inblandad i mordet på svenska Zaida Catalán i Kongo-Kinshasa. En av de personer som var med och organiserade den ödesdigra resan i Kasai-regionen i mars i år, visar sig nu ha arbetat för kongolesisk underrättelsetjänst

Det är Reuters and Radio France internationale, RFI, som rapporterar om de nya uppgifterna. Både före och efter mordet på Zaida Catalán och hennes FN-kollega Michael Sharp ska personen som var med och arrangerade resan ha varit i kontakt med en lokal chef inom underrättelsetjänsten.

Åtal väckt

Personen har nu gripits och åtalats för morden på Catalán och Sharp. Mannen förnekar anklagelserna och hävdar att han inte arbetat för underrättelsetjänsten det senaste året.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Chefen för den kongolesiska underrättelsetjänsten, Kalev Mutond, berättar dock för Reuters och RFI att mannen var aktiv som frivillig informatör vid tiden för morden på Catalán och Sharp.

Tidiga tecken

Ända sedan morden har det förekommit uppgifter som pekar mot någon form av myndighetsinblandning, men detta har tillbakavisats av regeringssidan. Men nu utesluts inte den möjligheten längre.

– Om en statlig agent var inblandad kommer han att utredas och dömas, sa regeringstalespersonen Lambert Mende till Reuters i början av december.

Utredde övergrepp

Zaida Catalán och Michael Sharp var del av FN:s expertgrupp och utredde övergrepp i konflikten som flammat upp i Kasairegionen under 2016.

Uppemot 5.000 människor har dött i den blodiga konflikten och hundratusentals människor har tvingats på flykt. Omkring en och en halv miljon barn är svårt drabbade av konflikten, enligt Unicef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Mer i ämnet