Övervakningsbilder visar att någon ytterligare misshandel inte ägt rum sedan AFD-politikern attackerats och fallit till marken. Foto: Helmut Reuter/dpa via AP

Nya uppgifter om attack mot tysk högerpolitiker

Publicerad

Nya uppgifter om attacken mot den tyske politikern Frank Magnitz ger en annan bild av förloppet än som tidigare rapporterats. Övervakningsbilder visar att han blev angripen av tre män så att han föll till marken och fick skador av fallet, inte av misshandel.

Frank Magnitz, ordförande för AFD, det högernationalistiska partiet Alternativ för Tyskland i Bremen, blev attackerad bakifrån av tre män i stadens centrum på måndagen.

AFD hävdade att Magnitz blivit nedslagen med ett tillhygge i trä och att gärningsmännen därefter sparkade på honom när han låg på marken. Partiet publicerade bilder på Magnitz i en sjukhussäng med ett djupt sår i pannan och blåmärken i ansiktet.

Skador av fallet

Tysk polis och åklagare ifrågasätter uppgifterna kring misshandeln. Övervakningsbilder tyder på att skadorna uppstod när han föll omkull. Videon visar att de tre männen springer från platsen utan något ytterligare våld mot Magnitz.

– Vi utesluter inte att det handlar om ett politiskt attentat, säger Frank Passade, talesperson för åklagarmyndigheten i Bremen, i en video i Die Welt.

Politikern utskriven

Den 66-årige AFD-politikern skrevs ut från sjukhuset på onsdagen och säger sig inte minnas något av händelsen. I en intervju i tidningen Die Welt säger han att attacken tyder på att den utförts av vänsterextremister och att det rört sig om ett mordförsök.

Dådet har fördömts av tyska politiker från alla partier i förbundsdagen.

Felaktigt

AFD medger att den inledande rapporteringen av händelsen verkar ha varit felaktig.

Alexander Gauland, partiledare för AFD, hävdade på en presskonferens att dådet var ett resultat av politikers och mediernas förföljelse av partiet.

I Bremen kommer lokala val att hållas i maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.