Kinesiska soldater övar inför 70-årsjubileet av grundandet av Folkrepubliken Kina. Foto: Naohiko Hatta/AP

Nya vapen till kinesiska armén

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiska armén håller på att moderniseras. På årets nationaldagsparad visar Kinas militär upp helt ny utrustning: en ny drönare och två nya fartyg. Det är lika viktigt att imponera nu som för 70 år sedan.

– Ingen kraft kan stoppa den kinesiska nationens framfart, sade president Xi Jinping i sitt tal till massorna som samlats på Himmelska fridens torg.

För 70 år sedan på Folkrepublikens första nationaldag paraderade 19 000 soldater förbi Mao på Himmelska fridens torg, och 17 flygplan var i luften. Nio av flygplanen flög över torget två gånger, och det såg ut som att kinesiska armén hade fler plan än man hade.

Hangarfartyg

Enligt kinesiska medier ska årets parad innehålla 160 flygplan. Men det blir lite färre soldater än för 70 år sedan: 15 000. Fast det är fortfarande lika viktigt att imponera. Enligt kinesiska medier ska armén visa upp flera nyheter i samband med nationaldagen: en stealthdrönare, och två nya fartyg, det första inhemskt producerade hangarfartyget och ett amfibiefartyg.

– Att Kina har utvecklat och tagit fram ett hangarfartyg ses som en milstolpe i dess militära moderniseringsprocess, eftersom det är ett mycket komplext projekt. Det visar att Kina nu på egen hand har kapacitet och resurser att utveckla avancerade vapensystem på egen hand och att man därför inte är lika beroende av att importera utländska system, säger Sofia Ledberg, universitetslektor i krigsvetenskap på Försvarshögskolan.

– Modernisering handlar även om ett effektivt befälssystem och icke-korrumperade befäl. Båda sakerna har Kina haft problem med tidigare, fortsätter hon.

Ett militärt fordon transporterar vad som tros vara en ballistisk robot som ska visas upp när Folkrepubliken Kina firar 70 år. Foto: Reuters 14 september 2019

”Ingen kan skaka grunden”

Kinas oberoende av andra nationer är en viktig del i landets narrativ. Det blev tydligt i president Jinpings tal där han tog upp hur landet tidigare fått stå ut med invasioner från koloniala makter som Storbritannien och Japan, men nu är starkare än någonsin.

– I dag står ett socialistiskt Kina framför världen. Ingen kraft kan skaka grunden vår nation vilar på, sade presidenten.

Oroligheter i Hongkong överskuggar

Peking har förberett sig i veckor på firandet genom att stänga vägar, förbjuda folk att flyga drönare och drakar samt införa ännu hårdare restriktioner av det redan hårt censurerade internetanvändandet.

I Hongkong väntas oroligheter som riskerar att överskugga firandet. Pro-demokratiska protester har planerats runt om i staden och redan på morgonen kom rapporter om att tusentals personer blockerat trafiken och börjat bygga barrikader, skriver CNN. Enligt den amerikanska nyhetskanalen har polisen svarat med tårgas och pepparsprej.

Näst störst

Kinas militärbudget är den andra största i världen, efter USA:s. Enligt officiella källor är Kinas militärbudget för 2019 på motsvarande 1 735 miljarder svenska kronor, och USA lägger motsvarande 6 687 miljarder svenska kronor. USA:s militära utgifter är alltså nästan fyra gånger så stora som Kinas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.