Wikileaks grundare Julian Assange i ett fordon efter en rättegång i London. Foto: AP, Matt Dunham 1 maj 2019

Nya vittnesförhör i Sverige i utredningen mot Assange

Uppdaterad
Publicerad

Sju vittnesförhör har hållits i sommar i utredningen mot Wikileaks-grundaren Julian Assange gällande misstänkt våldtäkt. Två av personerna har inte hörts tidigare i utredningen, uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Juilan Assange är misstänkt för en våldtäkt i Sverige 2010. Förundersökningen återupptogs den 13 maj 2019 efter att Julian Assange greps i London i april.

Under sommaren har den svenska åklagaren hållit sju vittnesförhör, varav de flesta är förhör med samma personer som hördes 2010, uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Åklagaren inriktar sig på vad hon benämner som det nationella spåret. Två av personerna har inte hörts tidigare, uppger åklagaren.

Fallet Assange

– Vi har riktat in oss på att jobba med vad jag kallar det nationella spåret, att göra alla de utredningsåtgärder som vi kan göra här i Sverige. Och det betyder rent konkret att vi har hållit ett antal vittnesförhör, säger vice överåklagare Eva-Marie Persson till Ekot.

Europeisk utredningsorder

Nu ska materialet analyseras. Därefter kommer åklagaren att fatta beslut om vad som kommer att hända härnäst.

”Då kan ärendet läggas ned eller så beslutar jag om att vidta ytterligare utredningsåtgärder. Om jag då gör bedömningen att nästa steg är att höra Julian Assange så kommer jag att utfärda en europeisk utredningsorder. I så fall skriver jag till britterna och ansöker om att få hålla ett förhör”, säger Eva-Marie Persson i Åklagarmyndighetens pressmeddelande.

Julian Assange är fängslad i Storbritannien, dömd för att ha brutit mot brittiska borgensregler. USA har begärt att han ska utlämnas dit, misstänkt för att ha brutit mot landets lagar om spioneri.

Preskription

Den svenska utredningen om misstänkt våldtäkt preskriberas den 20 augusti 2020, vilket innebär att han inte längre kan åtalas. Om ett åtal väcks före dess, så förlängs preskriptionstiden – förutsatt att man hinner delge Assange före samma datum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet