Visa alla (2)

Attentatsmannen köpte vapen och ammunition på webben

Publicerad

Den misstänkte attentatsmannen i Nya Zeeland uppges ha köpt vapen och ammunition på webben. Landet kommer nu att införa nya vapenlagar efter fredagens terrorattack då 50 människor omkom i staden Christchurch, uppger AP.

Den misstänkte attentatsmannen Brenton Tarrant uppges ha köpt fyra vapen samt ammunition i en webbutik mellan december 2017 och mars 2018.

Men enligt uppgifterna är det inte samma vapen som användes vid terrordådet på söndagen då totalt 50 människor dödades i samband med fredagsbönen i två moskéer i Christchurch, enligt AP.

”Upptäckte inget konstigt”

Det är webbutikens ägare som berättat att den misstänkte attentatsmannen köpte halvautomatiska vapnen och ammunition online. Ägaren påstår att han inte har sålt just vapnen som användes i terrorattacken på fredagen.

Han uttalade sig dock inte om ammunitionen som användes, uppger AP.

Ägaren sa att han inte reagerade på beställningen av vapen och ammunition.

– Vi upptäckte inget konstigt. Han var en helt ny köpare med en alldeles ny licens, sa butikens ägare när han hade en presskonferens i Christchurch.

Stora magasin

Halvautomatiska vapen – så kallade kategori A-vapen – är tillåtna mot licens, enligt landets vapenlag. Ett sådant vapen är begränsat till sju skott.

Butiksägaren uppgav att köpen gjordes vid tre eller fyra tillfällen på webben. Polisen ska ha bekräftat beställningen av så kallat kategori A-vapen, uppgav webbutikens ägare.

Den misstänkte attentatsmannen ska ha använt ett vapen med ännu större magasin än kategori A-vapen i attentatet i en av moskéerna, enligt en video som cirkulerar på internet.

Beväpnad polis bevakar muslimska gravar i Christchurch i Nya Zeeland på måndagen 18 mars 2019. Foto: AP Photo/Mark Baker

Ny vapenlag

Nya Zeelands regering har fattat ett principbeslut om att införa nya vapenlagar. Beslutet togs på ett regeringssammanträde på måndagen.

– Vi kommer att meddela reformer inom tio dagar som jag tror kommer att göra vårt samhälle säkrare efter detta fasansfulla terrordåd, sa premiärminister Jacinda Ardern på en presskonferens på måndagen, enligt nyhetsbyrån AP.

Vapenlicenser

Över 99 procent av de som sökte vapenlicens i Nya Zeeland 2017 fick licensen godkänd, uppger nyhetsbyrån AP.

Den misstänkte gärningsmannen är häktad och väntas framträda i domstol igen den 5 april.

På lördagen delgavs han misstanke om mord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Nya Zeeland

Mer i ämnet