NYT: Benåda visselblåsaren Snowden

Uppdaterad
Publicerad

USA:s regering bör erbjuda Edward Snowden, som avslöjat uppgifter om USA:s nätövervakning, amnesti eller i varje fall förhandling om strafflindring, anser två stora tidningar.

I en ledarartikel i New York Times framhåller tidningen att avslöjandena som Snowden läckt uppgifter om varit av så stort allmänintresse att Snowden ”förtjänar bättre än ett liv i permanent exil, rädsla och flykt”.

”Han må ha begått ett brott för att göra det, men han har gjort sitt land en stor tjänst”, skriver redaktionen.

Även den stora brittiska tidningen The Guardian anser att Snowden bör få ett mildare straff, och borde hyllas snarare än straffas. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Edward Snowden lever i dag i Ryssland där han fått tillfällig asyl. USA har anklagat honom för spionage och i dag, med de nuvarande anklagelserna, riskerar Snowden 30 år i fängelse. Men enligt New York Times skulle snarare fler anklagelser och en livstidsdom kunna vänta om han återvände till USA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Test storytitel

Mer i ämnet