Qiao Jianjun Foto: SVT

Kinesisk medborgare lämnas inte ut till Kina

Uppdaterad
Publicerad
Han är en av de mest efterlysta ekobrottslingarna i Kina. Qiao Jianjun lämnas inte ut till Kina, enligt beslut från Högsta domstolen.

Qiao Jianjun anklagas för att ha förskingrat över 100 miljoner kronor i Kina. Kina har begärt att få honom utlämnad, men Högsta domstolen i Sverige går inte med på det. HD anser att det inte är möjligt enligt svensk lagstiftning, enligt ett pressmeddelande från HD under tisdagen. Sedan 2015 har Qiao Jianjun varit folkbokförd i Sverige men under ett annat namn.

Petter Asp, justitieråd i Högsta domstolen, säger att en utlämning skulle stå i strid med delar av Europakonventionen.

– Det innebär att det inte kan bli någon utlämning av den här personen, säger Petter Asp.

HD:s bedömning: Risk för dödsstraff

Enligt HD:s bedömning finns flera risker för den kinesiska medborgaren om han skulle bli utlämnad till Kina.

– Vi gör bedömningen att han löper en risk att utsättas för dödsstraff, säger Petter Asp.

Han säger att det även finns risk för förföljelse av politiska skäl , att han kan komma att utsättas för tortyr eller annan illa behandling. Enligt Asp riskerar Qiao Jianjun också att få en orättvis rättegång.

Kan lämnas ut till USA

I slutet av juni anhölls Qiao Jianjun av Solna Tingsrätt misstänkt för brott i USA. Enligt handlingar från tingsrätten har man i USA inlett en förundersökning mot Qiao Jianjun om grovt penningtvättbrott i Kalifornien under 2015. Han riskerar att lämnas ut till USA, men något besked om det har inte kommit.

Qiao Jianjun har varit på flykt i sju år och är en av de mest efterlysta misstänkta ekobrottslingarna från Kina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer