Första fallet av ebola har nått miljonstaden Foto: TT

Nytt ebolafall i miljonstad i Kongo-Kinshasa

Uppdaterad
Publicerad

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa har ”nått en ny fas” sedan ett fall upptäckts i staden Mbandaka med en miljon invånare, enligt landets hälsominister Oly Ilunga Kalenga.

23 personer tros ha avlidit i ebola i Kongo-Kinshasa sedan april. Dessa har emellertid smittats i mer glesbefolkade områden vilket har gjort det lättare för att myndigheterna att isolera smittan där. När utbrottet nu ser ut att ha nått stadsmiljöer kan läget bli mycket svårare för sjukvården.

Världshälsoorganisationen (WHO) har skickat 4 000 doser ebolavaccin till landet i ett försök att hejda utbrottet av den smittsamma febersjukdomen.

Att smittan nått Mbandaka väcker oro hos WHO på grund av stadens läge. Den är en viktig hamnstad och handelsplats vid Kongofloden för transporter ned till huvudstaden Kinshasa.

– Ebolautbrottet har nått en ny fas. Den påverkar nu tre olika zoner i landet, inklusive en tätbebyggd zon. Sedan vi upptäckte fallet i Mbandaka har våra epidemiologer arbetat på fältet med att identifiera personer som varit i kontakt med misstänkta smittofall, säger hälsominister Oly Ilunga Kalenga.

Hälsodepartementet säger att vaccinationerna sätter i gång tidigt nästa vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer