Ungerska vakter vid den stängda gränsen mot Serbien. Foto: TT

Nytt EU-möte om flyktingkrisen nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

EU:s inrikesministrar kommer att hålla ett nytt möte om flyktingkrisen nästa tisdag, den 22 september, meddelar ordförandelandet Luxemburg. Detta beskedet kom dagen efter att just inrikesministrarna misslyckats med att komma överens om en fördelning av 120.000 flyktingar mellan medlemsländerna.

Det är ordförandelandet Luxemburg som kallar till extramötet. Målet med mötet ska vara att enas om en mekanism som kan fördela 120.000 flyktingar som redan befinner sig i EU mellan medlemsländerna.

 Flyktingarna det gäller finns i Italien, Grekland och Ungern. Frågan om hur EU tillsammans ska kunna hantera alla asylsökande har lett till spänningar mellan bland annat Tyskland som tar emot överlägset flest flyktingar samtidigt som flera länder i öst starkt säger nej till kvoter mellan EU:s medlemsstater.

Efterlyser ”plan B”

Beskedet om mötet kom efter det att FN:s flyktingchef António Guterres manat till en omedelbar ”plan B”. Flyktingkommissarien vill att EU och andra internationella organisationer direkt ska hjälpa Grekland och Italien med att sätta upp ”effektiva mottagningscentraler” för att ta emot de nyanlända på korrekt sätt.

Akut hjälp till Serbien

Han vill dessutom att den fördelning av 40.000 asylsökande som EU-länderna redan enats om ska inledas direkt och att Serbien får akut hjälp utifrån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet