Detaljerna i förslaget har de senaste dagarna finslipats av medarbetare i Trumps stab. Foto: Arkivfoto: TT

Conway: Trump skriver under inreseförbud i dag

Publicerad

USA:s president Donald Trump kommer att underteckna en reviderad presidentorder om inresestopp i dag, måndag. Det bekräftar Trumps rådgivare Kellyanne Conway för tv-kanalen Fox News. Enligt Conway kommer de nya reglerna att gälla från och med den 16 mars, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Enligt flera amerikanska medier är den största förändringen att medborgare i Irak nu ska tillåtas resa till USA.

Men resenärer från Iran, Libyen, Syrien, Somalia, Sudan och Jemen – alla med övervägande muslimsk befolkning – kommer inte att släppas in i USA under en 90-dagarsperiod, uppger en källa i Vita huset för nyhetsbyrån Reuters.

Görs vissa undantag

Till skillnad från den första kontroversiella Trumpordern från den 27 januari, som stoppades av en federal domstol eftersom den ansågs grundlagsvidrig, görs dock undantag för personer med uppehålls- och arbetstillstånd samt giltiga visum.

Ordern kommer dessutom att införas med viss förvarning, för att undvika det kaos som utbröt på flygplatser världen över när den förra undertecknades.

Detaljerna i förslaget har de senaste dagarna finslipats av medarbetare i Trumps stab.  

Enligt politiksajten Politico har Vita husets chefsstrateg Steve Bannon tillsammans med presidenten och medarbete på justitiedepartementet under helgen samlats i Trumps semesterbostad i Florida för att finjustera detaljerna. 

Orsakade kaos

I januari i år, kort efter att han svurit presidenteden, utfärdade Donald Trump en order som innebar att medborgare från Irak, Syrien, Sudan, Iran, Somalia, Libyen och Yemen förbjöds att resa in i USA de kommande 90 dagarna.

Presidentens chefsstrateg Steve Bannon och Trumps rådgivare och svärson Jared Kushner anlände till Washington sent igår, efter att ha finslipat detaljerna på ett möte i Florida. Foto: TT

Ordern innebar också ett stopp för flyktingar att söka asyl i USA i 120 dagar. Flyktingar från Syrien portades tills vidare. 

LÄS MER: Planerar ny presidentorder

Stred mot grundlagen

Förslaget möttes av omfattande protester och kaos vid flygplatser i USA och runt om i världen och det dröjde inte länge innan det blev ett fall för domstolarna.

LÄS MER: Silicon Valley tar strid mot inreseförbudet

En federal domare i Washington underkände förslaget med motiveringen att det stred mot landets grundlag. 

Trumps ursprungliga förslag möttes av protester. Foto: TT

Trump hotade då med att överklaga till högsta domstolen, men backade, och nu ska alltså ett nytt förslag läggas fram. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Inreseförbudet i USA

Mer i ämnet