Sumba ligger cirka 40 mil söder om den hårt drabbade ön Sulawesi. Palu är en av orterna med hittills mest kända skador. Foto: SVT

Jordskalv utanför Indonesiens sydliga ö Sumba

Uppdaterad
Publicerad

Två jordbävningar, med magnituden 5,9 respektive 6,0, har inträffat i havet 25 mil sydväst om en av Indonesiens sydligare öar, Sumba.

Det första skalvet inträffade på en mils djup runt fyra mil från öns kust, tidigt på tisdagsmorgonen lokal tid, och det andra kom en kvart senare i samma område på tre mils djup.

Inledningsvis finns inga varningar om flodvågor eller uppgifter om eventuella skador, uppger nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till USGS, USA:s seismologiska institut.

”Sprang ut från hotellet”

Ön Sumba har ungefär 750 000 invånare. Enligt TT tog sig människor ut på gatorna när marken skakade.

”Människor fick panik när det första skalvet hände och sprang ut från hotellet, runt 40 av våra gäster,” säger Defis Rinaldi som arbetar på Padadita Beach Hotel på öns norra kust.

Sumba ligger omkring 40 mil söder om ön Sulawesi, som i slutet av förra veckan drabbades hårt av ett kraftigt skalv. Minst 844 personer har hittills bekräftats döda efter den jordbävningen och den efterföljande tsunamin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.