• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Bild från en påstådd IS-avrättning av irakiska soldater i juni 2014. Foto: TT

Nytt massmord av IS

Extremistgruppen Islamiska Staten har genomfört en massavrättning av Albu Nimr-klanen i Irak. Fler än 85 människor har dödats, 50 av dem radades upp vid ett tillfälle och sköts ihjäl.

Den sunnimuslimska gruppen ska ha mördats efter anklagelser om hämndaktioner mot IS då Albu Nimr-klanen körts ut från sina hembyar i Anbar-provinsen.

En av klanens ledare, Sheikh Naeem al-Ga'oud, vittnar om att 50 kvinnor och män radades upp i byn Ras al-Maa väster om Bagdad och dödades sent på fredagen. En myndighetsrepresentant har bekräftat massmordet och antalet döda.

– Dessa mord sker nästan dagligen nu på de områden som kontrolleras av Islamiska Staten, och de kommer att fortsätta om inte denna terrorgrupp stoppas, säger Faleh al-Issawi, tjänsteman i Anbar-provinsen, till AP.

Tidigare har massgravar med döda från klanen Albu Nimr hittats. På bara några dagar har hundratals sunnimuslimska män och kvinnor från Albu Nimr-klanen avrättats, i torsdags hittades kroppar från 48 döda Albu Nimr-medlemmar. Klanen har kämpat emot extremistgruppen och slagits mot Al Qaida i Anbar ända sedan 2007.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet