I en ny FN-rapport beskrivs tidigare okända bilder från polisutredningen om Dag Hammarskjölds död. Bilderna har dock inte publicerats. Arkivbilder. Foto: TT

Nytt spår i Hammarskjöld-mysterium

Uppdaterad
Publicerad

En ny FN-rapport om Dag Hammarskjölds död beskriver tidigare okända bilder från den ursprungliga polisutredningen.

Hammarskjöld dog i en krasch 1961 då han flög över Nordrhodesia, nuvarande Zambia, för att, i egenskap av FN:s generalsekreterare, försöka mäkla fred mellan stridande parter under Kongokrisen.

Orsaken till kraschen har aldrig fastställts men FN:s oberoende utredare har tidigare sagt att det är troligt att planet sköts ner.

I den nya rapporten skriver utredaren, Mohamed Chande Othman, att han fått tillgång till fotografier som inte har förekommit i tidigare haveriutredningar.

Bilderna visar hål

Bilderna visar metallbitar med hål i – möjligtvis är det delar av flygplansvraket. Och möjligtvis har hålen orsakats av kulor, skriver Othman.

Det var den svenske diplomaten Mathias Mossberg, utsedd av Sverige till särskild utredare i ärendet, som gav Othman bilderna efter att ha fått dem från släktingar till en Nordrhodesisk polis.

Bilderna bär stämplar från 1961, och enligt Othman har svensk polis och Nationellt forensiskt centrum gjort en informell analys av dem.

Själva bilderna ingår inte i rapporten. De finns i säkert förvar hos FN, skriver Othman.

Efterfrågar samarbete

I sin tidigare rapport från 2017 kom Othman fram till att flygplanet sannolikt sköts ner, men att det krävs att flera länder samarbetar och offentliggör material angående händelsen för att gåtan ska få sin lösning.

De nya ledtrådarna har framkommit som ett resultat av den uppmaningen. Men flera av FN:s medlemsländer, bland annat Sydafrika, Ryssland och USA, har fortfarande inte återkommit med tillfredsställande svar på Othmans frågor, skriver han.

Othman är tidigare chefsåklagare i Tanzania.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer