Här växer Europas största undervattensmuseum fram på bottnen utanför Lanzarote. Foto: TVE samt MUSA

Nytt undervattensmuseum öppnar på Lanzarote

Uppdaterad
Publicerad

I helgen började man ställa ner statyer av den brittiska konstnären Jason deCaires Taylor på bottnen utanför staden Coloradas i den södra ändan av ön. Det ska bli Europas första undervattensmuseum som bäst kommer att ses av dykare. Men även från ytan då djupet endast är 12 meter i det klara vattnet.

35 stycken statyer sänktes ner i söndags och totalt ska det bli 300-400 verk gjorda efter förebild av invånarna på den spanska Atlant-ön. För två år sedan bjöd öns turistråd in deClaires Taylor för att skapa en stor och vacker undervattenspark på 2.500 kvadratmeter. Den kommer att locka till sig både flora och fauna liksom hugade dykare. Öns turistråd har satsat 800.000 euro i projektet.

En undervattensträdgård

När projektet är klart senare i år kommer alla statyerna ingå in en undervattensträdgård, Museo Atlantico Lanzarote, med fontäner och staket. Allt tillverkat i miljövänlig betong som ska hålla i 300 år. 

Konstnären Jason deCaires Taylor har skapat flera undervattensparker. Den första 2006 utanför Grenada i Västindien som rankas som ett av de 25 främsta underverken av tidningen National Geographic.

2009 skapade han ett mycket omtalat mästerverk i Mexiko utanför Cancun där han också bor.

– Mitt mål är att skapa en brygga mellan den okända undervattensvärlden och vår kända ovanvattnet miljö. Att bibehålla våra marina tillgångar och samtidigt ge ett vidare perspektiv på hur vårt liv kan gestalta sig, säger deCaires Taylor till Huffington Post.

Mångsidig konstnär

Jason deCaires Taylor är inte bara skulptör utan även dykinstruktör, prisbelönt fotograf och biolog med 20 års erfarenhet av undervattensprojekt.

Enligt lanzaroteon.com har projektet också mötts av kritik. Bland annat att det är för dyrt och att pengarna kunde används bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.