Dawit Isaak, fängslad i Eritrea utan rättegång sedan 2001. Foto: Scanpix

EU fördömer behandlingen av Isaak

Uppdaterad
Publicerad

Europeiska unionen fördömer återigen kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i Eritrea, bland annat behandlingen av journalisten Dawit Isaak.

I ett uttalande på tisdagen skriver Catherine Ashton att EU oroas över att elva parlamentsledamöter och tio journalister sitter fängslade sedan 2001 utan rättegång.

Ashton, som är unionens höga representant för utrikes- och säkerhetspolitik, nämner särskilt den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak.

I uttalandet uttrycks stor oro över att situationen för de fängslade försämrats och att rapporter kommit om att några av dem till och med avlidit samt att hälsotillståndet försämrats för andra.

Genom att behandla de fängslade på detta sätt bryter Eritrea mot FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, vilken även Eritrea skrivit under, påpekar Ashton.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dawit Isaak i fängelse

Mer i ämnet