Foto: Scanpix

Nytt valtest för populär Merkel

Uppdaterad
Publicerad

Det ser deppigt ut för de tyska socialdemokraterna. Även om de skulle vinna delstatsvalet på söndag sker det inte av egen kraft, utan med hjälp av De Gröna och på grund av att det regerande kristdemokratiska CDU:s liberala koalitionspartner FDP gör ett dåligt val.

En CDU/FDP-förlust i Niedersachsen skulle innebära ännu en motgång för förbundskansler Angela Merkel som förlorat en rad delstatsval.

Om de röd-gröna vinner ändras också mandatförhållandena i Förbundsrådet, som är parlamentets ena kammare (Förbundsdagen är den andra). De röd-gröna skulle få majoritet där.

Försvårar för Merkel

Förbundsrådet är delstaternas representation och kan till exempel stoppa en rad regeringsförslag. Oppositionen kan också ta upp egna frågor och låta rösta om dem, vilket alltsammans försvårar regerandet för Angela Merkel.

Det handlar om delstaten Niedersachsen, Volkswagens huvudsäte, med 8 miljoner invånare (huvudstad: Hannover). Idag styrs den av kristdemokrater och liberaler.

Dåligt liberalt resultat

I det kommande delstatsvalet kommer CDU på nytt att bli störst. Men det är inte säkert det hjälper eftersom det liberala FDP kanske ramlar ur parlamentet, om det faller för femprocentspärren. Åtminstone väntas det bli ett dåligt liberalt resultat.

I en av de senaste mätningarna hade FDP precis hasat sig över femprocentspärren, medan man på central nivå bara nådde upp till två procent.

Taktisk röstning

Men det som kan rädda FDP är att CDU-are röstar på FDP för att det ska hålla sig kvar över femprocentsgränsen. Sådan taktisk röstning hör till vanligheterna.

Men om även om FDP precis håller sig kvar, blir det socialdemokrater och de Gröna som blir starkaste kraft. Det kan ha psykologisk betydelse för socialdemokraterna, SPD, inför valet till förbundsdagen i september i år.

Populäraste politikern

För socialdemokraterna har delstaten Niedersachsen stort symbolvärde. Det var efter en seger där 1990 som socialdemokraten Gerhard Schröder började sin marsch mot toppen – han var ju senare förbundskansler från 1998 till 2005.

Samtidigt är frågan hur mycket det här valet betyder för Merkels chanser i höstens förbundsdagsval. Frågan är också om SPD kan hämta så mycket tröst av en seger på söndag.

Merkel är Tysklands populäraste politiker – kanske främst för sitt envisa åtstramningsprogram som hon driver mot skuldtyngda euro-länder.

Deppig stämning

Det är en annan utgångspunkt än för socialdemokraten Schröder på 90-talet, då han slogs mot den trötte CDU-förbundskanslern Helmut Kohl.

Det råder som sagt en deppig stämning bland socialdemokraterna. Det beror på att partiets toppkandidat för höstens förbundsdagsval – Peer Steinbrück -  är en ganska misslyckad figur som inte tycks kunna ta upp kampen med Merkel. Han gör bara fel.

Han har utmärkt sig genom en massa obetänksamma uttalanden som har gjort att han uppfattas som en främmande fågel i sitt eget parti.

Kanslerns lön för låg

Det senaste felsteget var att beklaga sig över att förbundskanslerns lön är så låg. Och han har utmärkt sig genom att tjäna över en miljon euro på att hålla tal för kapitalstarka företag. Det är sådant som upprör socialdemokrater.

Han var finansminister under Angela Merkel 2005 till 2009 när kristdemokrater och socialdemokrater var i koalition. Men han är inte på något sätt karismatisk och många socialdemokrater menar att han egentligen borde tillhöra ett annat – borgerligt – parti.

Lösa på annat sätt

I höst ser det ut som om vare sig kristdemokrater eller socialdemokrater kan bilda regering med hjälp av liberaler respektive gröna.

Då måste man lösa frågan på annat sätt.

Stor koalition

Då återstår bara det som kallas ”en stor koalition” på förbundsnivå: Alltså en koalition mellan kristdemokrater och socialdemokrater i Berlin, precis som man hade mellan 2005 och 2009. (Det finns många som menar att Merkel i själva verket vill ha en sådan regering.)

En annan trend som kan iakttas i delstatsvalet är att Piratpartiet nu i någon mätning ligger runt fyra procent vilket skulle kunna innebära att partiet kommer in i delstatsparlamentet i Niedersachsen. Men dess storhetstid i opinionsmätningarna tycks vara förbi. Ett slag låg i mätningar till förbundsdagsvalet till och med i  nivå med – eller över – De Gröna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.