Nytt världsrekord för orkester – tusentals musiker i jättekonserten

Uppdaterad
Publicerad

Hur stor är världens största orkester? Svar: 12 000 musiker – fast bara 8 573 av dem räknades. Den 13 november sattes nytt världsrekord för orkester med ett framförande av Tjajkovskijs ”Slavisk marsch” i Venezuela.

De tusentals musikerna hade förts samman av den statligt finansierade musikrörelsen El Sistema som sedan 1975 har erbjudit barn och unga möjligheten att lära sig att spela. I jätteorkestern ingick både barn och vuxna professionella musiker från Simon Bolivar-orkestern i Venezuela.

För att ett världsrekord ska registreras av Guinness World Records krävs strikt kontroll. Omkring 260 kontrollanter bevakade framträdandet för att se att inga musiker delade instrument och att varje deltagare spelade minst fem minuter av verket. Av den anledningen räknades ett antal tusen musiker bort från slutresultatet som landade på 8 573 personer.

Det förra rekordet sattes i Ryssland 2019 med en orkester bestående av 8 000 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.