SVT:s medarbetare Kristina Kappelin Foto: SVT

”Nyval tidigast i sommar”

Publicerad

SVT:s medarbetare Kristina Kappelin tror inte att de tre blocken kommer kunna komma överens.

Valet i Italien vanns med en liten marginal av Pier Luigi Bersanis center-vänsterkoalition. Men samtidigt fick Berlusconis högerkoalition ungefär lika många röster.

Dessutom har komikern Beppe Grillos missnöjesparti fått så många röster att hans Femstjärnerörelse behövs för att skapa majoritet.

Därför var det enligt SVT:s korrespondent Kristina Kappelin, inte förvånande att Bersani inte lyckades bilda en regering.

– Det här bekräftar dödläget efter valet. De tre blocken är jämnstora men kan inte samarbeta. Berlusconi har sagt att han kan tänka sig en samlingsregering med Bersani men det skulle vara politiskt självmord för Bersani. Bersani vill i sin tur samarbeta med Beppe Grillos parti men Grillo har sagt att de inte kommer samarbeta med några av de existerande partierna, säger Kristina Kappelin.

Kommer det bli nyval?

– I sådana fall kommer det dröja. President Giorgio Napolitanos mandat går ut 15 april och han kan därför inte utlysa nyval för det är för liten tid kvar på hans mandatperiod. Sedan ska parlamentet komma överens om en ny president. Så blir det nyval är det tal om tidigast i juni.

Vad finns det för andra lösningar?

– Förmodligen så kommer man nu gå igenom konstitutionen för att hitta lösningar på den här krisen. En möjlighet är en ny teknokratregering där man kallar in någon som inte kommer ifrån politiken. En annan är att den nya presidenten får utökad makt och kan få leda en ny regering. Lyckas det inte blir det säkert nyval men då tidigast till sommaren, säger Kristina Kappelin.

Partierna i italienska valet

Visa
  • Vänsteralliansen (Italien – allas bästa) domineras av Demokratiska partiet med Pier Luigi Bersani ledare. Lovade inför valet att fortsätta med mycket av den åtstramningspolitik som expertregeringen fört.
  • Högern domineras av Frihetens folk, lett av förre regeringschefen Silvio Berlusconi, och separatistiska Lega Nord.  Som tänkbar premiärminister nämns bland andra förre justitieministern Angelino Alfano. Kampanjledaren Berlusconi har lovat sänkta skatter och hotat med att lämna eurosamarbetet.
  • Mittenalliansen (Med Monti för Italien) leds av premiärminister Mario Monti . Var inför valet öppen för en allians med vänstern.
  • Populistiska Femstjärnerörelsen (M5S) leds av komikern Beppe Grillo. Har gjort klart att han inte vill stödja en allians vare sig till höger eller vänster.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Parlamentsval i Italien 2013

Mer i ämnet