Fördjupat kaos i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Ledaren för Italiens center-vänsterblock Pier Luigi Bersani har misslyckats i försöken att bilda en ny regering. Därmed ökar risken för nyval.

Uppdraget att bilda regering gick till Pier Luigi Bersani efter ett valresultat som betecknades som kaosartat.

Bersanis center-vänsterblock fick majoritet i  det italienska parlamentets underhus. I överhuset däremot erövrade inget av blocken en majoritet. Redan under valnatten började det talas om nyval om det inte går att bilda en regering med stöd i hela parlamentet.

Bersani har inte lyckats få stöd av det framgångsrika missnöjespartiet Fem stjärnor (Cinque Stelle) med bloggaren och komikern Beppe Grillo i spetsen. Partiet är landets enskilt största parti.

Italiens president kommer att träffa partiledarna för en ny omgång av regeringssamtal i morgon förmiddag, meddelar presidentkansliet enligt Reuters.

Bersani har dock inte gett upp försöken att bilda ny regering, säger en partitalesman till Reuters.

Klart är att det blir mycket svårt, för att inte säga omöjligt, att finna en annan regeringskoalition där Bersani inte är regeringsbildare. Beppe Grillo sitter på nyckeln och han vill inte bilda allians med vare sig höger eller vänster.

Partierna i italienska valet

Visa
  • Vänsteralliansen (Italien – allas bästa) domineras av Demokratiska partiet med Pier Luigi Bersani ledare. Lovade inför valet att fortsätta med mycket av den åtstramningspolitik som expertregeringen fört.
  • Högern domineras av Frihetens folk, lett av förre regeringschefen Silvio Berlusconi, och separatistiska Lega Nord.  Som tänkbar premiärminister nämns bland andra förre justitieministern Angelino Alfano. Kampanjledaren Berlusconi har lovat sänkta skatter och hotat med att lämna eurosamarbetet.
  • Mittenalliansen (Med Monti för Italien) leds av premiärminister Mario Monti . Var inför valet öppen för en allians med vänstern.
  • Populistiska Femstjärnerörelsen (M5S) leds av komikern Beppe Grillo. Har gjort klart att han inte vill stödja en allians vare sig till höger eller vänster.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Parlamentsval i Italien 2013

Mer i ämnet