Foto: TT

ÖB: Låt inte Ryssland hyra svensk hamn

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges överbefälhavare Micael Bydén tycker inte att Sverige ska godkänna att företagsgruppen ledd av ryska gasbolaget Gazprom hyr gotländska Slite hamn. Det säger han i en intervju med SVT Nyheter.

Gotland är i hetluften. Ännu en naturgasledning, Nord Stream 2, planeras på Östersjöns botten av en ryskledd företagsgrupp, ledd av det statliga ryska gasföretaget Gazprom.

Dyr affär

Det handlar om mycket pengar. Åtta miljarder euro beräknas den nya Nord Stream 2-ledningen kosta. Projektledningen har redan hört av sig till Region Gotland med en förfrågan om att hyra Slite hamn och uppläggningsplats för gasrören.

Rysk gasledning i Östersjön

Region Gotland kan tjäna upp till 50 miljoner kronor på affären.

Politiskt känslig

Frågan är politiskt känslig. Försvarsmakten har gett en bedömning till regeringen men hittills har inte överbefälhavaren Micael Bydén velat uttala sig om deras ståndpunkt offentligt. På söndagskvällen var ÖB med i SVT:s Agenda för att bland annat prata om Rysslands flytt av kärnvapenrobotar till exklaven Kaliningrad vid Östersjön.

Efter sändningen får Micael Bydén en fråga om han är för eller emot att det ryskledda konsortiet hyr Slite hamn.

Till SVT Nyheter säger han:

– Det är väl klart att jag har synpunkter. Och då är inte de synpunkterna i grund och botten det jag helst vill, att ett annat land oavsett vilket det är, ska ha tillgång till en infrastruktur som över tiden är väldigt viktig för försvarsmakten. Det måste jag kunna få säga.

”Vi bygger en tröskeleffekt”

Som SVT Nyheter avslöjade i september så har ÖB tidigarelagt permanenta förband på Gotland.

– Med det här så säger vi att vi är på plats, vi tar ansvar. Vi bygger en tröskeleffekt som ska få någon annan att tänka till både en och två gånger innan man gör någonting, säger överbefälhavaren Micael Bydén.

Pekar tydligt ut Ryssland som hot

Överbefälhavaren är också tydlig med vilket land som han bedömer utmanar säkerheten i området.

– Kom ihåg det ryska agerandet, illegal annektering av Krim. Fortsatta militära aktioner i östra Ukraina, som fortfarande pågår. Vi ser också motsvarande verksamhet i Syrien. Det är det här som utmanar det europeiska säkerhetsläget och ingenting annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk gasledning i Östersjön

Mer i ämnet