Foto: TT

Obama avslutade i optimistisk anda – trots tårfyllt tal

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Han grät. Hans dotter grät. Publiken grät. Men alla tårar till trots var det hela ett framåtblickande tal fyllt av optimism, från en man som sa sig tro på folket än mer i dag än han gjorde när han tillträdde. I natt höll Barack Obama sitt avskedstal i Chicago.

Carina Bergfeldt

Utrikesreporter

Barack Obama erkände att det ofta varit två steg framåt och ett steg tillbaka, men att han trots allt under sina åtta år på jobbet sett soldater som förlorat sina ben i krig resa sig och gå igen på nya ben.

Att han sett volontärer hjälpa till när naturkatastrofer drabbat, att han fått brev av amerikanska barn som bett honom hjälpa flyktingar. Obama sa att det var ögonblick som dessa som gjort honom till en bättre president, och en bättre människa, under sin tid i Vita huset.

Obama använde ordet demokrati 20 gånger

Innan talet hade det i journalistkretsar här tippats om vilken president han skulle välja att citera i sitt tal – själv hade jag tippat på Abraham Lincoln, som sa att ”Ett hus i strid med sig själv kan inte bestå” – men valet föll på den allra första presidenten att hålla ett avskedstal, George Washington som lämnade över till John Adams 1796 och då påpekade att man tidigt måste kväva varje försök att splittra landet.

– Nej, nej, nej, sa presidenten och viftade med fingret den enda gången som publiken försökte bua Donald Trump.

– Om tio dagar kommer vi att se en fredlig maktöverföring när en folkvald president lämnar över till näste folkvalda president.

 Att det var ett tal för framtiden, snarare än den tid som gått, stod tydligt. Obama använde ordet demokrati 20 gånger under sina dryga 45 minuter, (genomsnittet bland tidigare presidenten ligger mellan en och två gånger), och kvällens näst största jubel kom när han uppmanade medborgarna att resa sig ur sin isolering.

”Om du är trött på att bråka med främlingar på nätet, försök att prata med en i verkliga livet. Om något behöver fixas, snöra på dig skorna och styr upp det. Om du är besviken på de folkvalda politikerna, skaffa lite underskrifter och ställ upp i ett val själv. Visa intresse. Kasta dig in. Och härda ut. Ibland kommer du att vinna. Ibland kommer du att förlora”, sa Obama.

Lät tårarna rinna under hyllningen till hustrun Michelle

 Men kvällens största jubel fick den vanligtvis ganska osentimentale presidenten när han lät tårarna rinna under hyllningen till hustrun Michelle. Han hann inte mer än att säga hennes namn innan hela publiken började tjoa och resa sig för att hylla den i rummet som har absolut högst popularitetssiffror.

Efter talet var både republikaner och demokrater överens om att det var kvällens finaste ögonblick.

Prominenta motståndare till presidenten pratade om hur fint det var att han så uppenbart älskar sin fru och sina barn och hur härligt det varit med åtta skandalfria år.

 Att avsaknaden av en älskarinna eller andra former av skandaler är så uppskattat säger en del om politiken i det här landet när en ny president nu snart tar över.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.