Foto: Scanpix

Obama: Kongressen får rösta om Syrienattack

Uppdaterad
Publicerad

President Barack Obama vill ha kongressens stöd för att ingripa militärt i Syrien. I praktiken skjuts beslutet upp till åtminstone den 9 september, när amerikanska lagstiftare återsamlas efter sommarledigheten.

Men Obama håller öppet för att ge order om en USA-attack oavsett vad kongressen kommer fram till. Enligt en företrädare för Vita huset får han nu också mer tid för att försöka samla större internationellt stöd för ett ingripande.

Republikanerna: Nej vid omröstning i dag

Om omröstningen hölls omgående skulle Obama förlora hävdar flera republikanska kongressledamöter som New York Times talat med och hänvisar till att stödet för en insats är lågt också bland ledamöterna i Obamas eget parti.

– Demokraterna har varit iögonfallande tysta. Det i stort sett enda stöd Obama har kommer från republikaner. Han är en krigspresident utan ett krigsparti, säger Tom Coole, republikansk ledamot i representanthuset.

Förslaget formellt överlämnat

Presidenten lämnade på lördagen sitt förslag för beslut i kongressen. Där ber Obama formellt om att få använda militär makt i Syrien för att bland annat ”avskräcka från” och ”förhindra” ytterligare kemattacker.

Senatens majoritetsledare Harry Reid meddelar att omröstningen i senaten inte ska ske senare än under veckan som inleds måndagen den 9 september.

”Jag anser att användningen av militär makt mot Syrien både är rättfärdigt och nödvändigt”, sade Reid i ett skriftligt uttalande. Där hette det också att den syriske presidenten Bashar al-Assad har gjort sig skyldig till ”fruktansvärda grymheter mot civilpersoner med en kemvapenattack”.

Kongressens stöd inte avgörande

Flera amerikanska presidenter har gett order om militära insatser utan kongressens stöd.

George Bush den äldre och yngre ingrep båda i Irak utan godkännande från kongressen och Ronald Reagan och Bill Clinton slog till mot Libyen, Afghanistan och Kosovo utan stöd.

Obama undvek i går att svara på frågan om är beredd att genomföra attacker i Syrien utan ett kongressgodkännande.

Möte i Kairo

Arabförbundets utrikesministrar kommer i dag att hålla möte i Egyptens huvudstad Kairo, för att diskutera krisen i Syrien, uppger officiella källor till al-Jazira. Mötet skulle egentligen ha ägt rum på tisdagen men har tidigarelagts på grund av de ”hastiga utvecklingarna” i landet.

Arabförbundet gick tidigare i veckan ut med att man anklagar Assad-regimen för att ligga bakom kemvapenattacken men flera av medlemsländerna – bland annat Egypten, Irak och Libanon – har motsatt sig en militär intervention.

Qatar och Förenade Arabemiraten deltog i insatsen i Libyen för att störta diktatorn Muammar Gaddafi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer