President Barack Obama besöker Colorados universitetssjukhus Foto: Scanpix

Obama möter anhöriga till offren i Aurora

Uppdaterad
Publicerad

President Barack Obama har anlänt till Aurora i Colorado och möter anhöriga till biografmassakerns offer.

Colorados universitetssjukhus var Obamas första stopp i Aurora där några överlevande får vård och vars tillstånd är kritiskt. Anhöriga till skjutna var då på plats i sjukhuset.

Han landade när stadens invånare samlats till minnesstund för de tolv mördade på söndagen.

Massmord i Aurora 2012

En maskerad man började besinningslöst skjuta i en biograf som premiärvisade den senast Batmanfilmen i fredags. Han sårade 58 människor, utöver dem han dödade. Tillståndet är kritiskt för fem skadade.

Strax efter grep polisen en misstänkt, James Holmes, på bions parkering. I hans bostad upptäcktes mängder av försåtmineringar.

Obama i tårar

Obama kramade överlevande på sjukhuset och sade att han gjöt tårar ihop med dem.

-Hela landet tänker på er, sade han.

-Unga människor lades in, och för ett dygn sedan var det inte säkert att de skulle överleva.

-Och nu är deras ögon öppna, de lever och talar. Det påminner om i de mörkaste stunder att livet fortsätter, sade han till journalister när han lämnat sjukhuset.

Holmes framträder idag

Holmes gör på måndagen ett första framträdande inför domstol som ska bedöma bevisningen mot honom. Nu sitter han isolerad i häkte för att inte riskera vedergällning från någon medfånge eller besökande.

Aurora, en förstad till Denver, ligger drygt tre mil från scenen för ett annat massmord, Columbine High School där två studenter sköt ihjäl 13 människor 1999.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Massmord i Aurora 2012

Mer i ämnet