Foto: TT

Obama och Merkel fördömer flyganfall

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Barack Obama talade med Tysklands förbundskansler Angela Merkel via telefon under torsdagen. De båda ledarna ”fördömde starkt de barbariska flyganfallen utförda av Ryssland och den syriska regimen i östra Aleppo”, uppger Vita huset i ett uttalande.

”De enades om att Ryssland och den syriska regimen har ett särskilt ansvar för att avsluta striderna i Syrien och att bevilja FN:s humanitära insatser tillgång till belägrade och svåråtkomliga områden i Syrien”, står det i uttalandet.

Det var förra veckan som regeringsstyrkorna, uppbackade av ryska styrkor, inledde en offensiv mot de rebellkontrollerade östra delarna av Aleppo. Hundratals flygbombningar har genomförts och ett stort antal civila har dödats i striderna, som är bland de intensivaste sedan inbördeskriget bröt ut 2011.

Enligt FN har minst 96 barn dödats i miljonstaden sedan den senaste veckans offensiv startade. Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien med hjälp av källor i Syrien, anger att sammanlagt 170 människor har mist livet under veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.