Foto: Scanpix

Snowden förvärrar kyla USA-Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

USA rasar efter Rysslands beslut att låta Edward Snowden stanna i landet.
Förutsättningarna försämras nu för de båda stormakterna att närma sig varandra.

Moskva och Washington befinner sig redan på motsatta sidor inte minst i fråga om inbördeskriget i Syrien. Irans kärnkraftsprogram och kärnvapennedrustning är andra internationella frågor som kan köra fast när förhållandet nu riskerar att nå den kyligaste nivån på åratal.

Vita huset är ”extremt besviket”, sade talesmannen Jim Carney efter beskedet i torsdags att Snowden får stanna i Ryssland åtminstone ett år.

Beslutet uppfattas som en förolämpning mot president Barack Obama, och Vita huset överväger att ställa in ett planerat toppmöte med kollegan Vladimir Putin i september.

Samtidigt visar en opinionsundersökning att de flesta i USA inte anser att Snowden är en förrädare. Enligt mätningen betraktar 55 procent honom som en ”avslöjare” medan 34 procent anser att han är en förrädare. Resten är osäkra eller svarar inte på frågan som ställdes av Quinnipiac University i Connecticut.

Obama öppen för ändringar i övervakning
President Obama är också beredd att göra förändringar i USA:s övervakningsprogram, för att återställa allmänhetens förtroende för att regeringen inte bryter mot medborgarnas rätt till privatliv. Det sade han vid ett möte med en grupp kongressledamöter i torsdags.

– Vi förstår att det amerikanska folket verkligen behöver får veta vad som sker nu, vad som har skett i det förgångna och att det får rätt sorts övervakning som inte inkräktar på privatlivet, sade senatorn Saxby Chambliss som deltog i mötet.

Spionerisamarbete
Brittiska The Guardian skriver att USA i hemlighet har finansierat den brittiska signalspaningstjänsten GCHQ med minst 100 miljoner pund, motsvarande nära en miljard kronor, för att säkra tillgång till Storbritanniens spionprogram. Uppgiften ingår i det som Edward Snowden har läckt till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Test storytitel

Mer i ämnet