Foto: Scanpix

Obama sa vad européer vill höra

Uppdaterad
Publicerad

I sitt tal tog Obama upp frågor som är populära i Europa. De starkaste applåderna fick han när han lovade att fördubbla ansträngningarna för att stänga fånglägret Guantanamo.

Obama talade inför kanske 200.000 entusiastiska tyskar i Berlin 2008. Idag var det knappt 5.000 inbjudna gäster som han vände sig till.

För 5 år sedan sågs han närmast som ett helgon i Tyskland – och i stora delar av Europa. Idag är han president i USA och som sådan måste han se till sitt eget lands intressen. Men ändå är hans utrikespolitik populär enligt en undersökning från Pew-Institutet i USA. 88 procent av alla tyskar gillar den – trots drönarkrig.

Bistert budskap

Häromveckan avslöjades att USA övervakar internettrafik från till och från utlandet. Obama berörde bara med några meningar detta. Han satte det i ett sammanhang med kampen mot terrorn, som fortfarande utgör ett hot trots framgångar i kampen mot terrorn.

Om man jämför med Obamas Berlintal 2008 finner man att han också där försvarade krigsinsatser i kampen mot terrorn. Då hade ännu inte drönarkriget blivit ”Obamas krig”. Jublet och förväntningarna då fick många att glömma det bistra budskapet.

Idag vet vi att att en del bedömare – och kritiker – menar att han på många punkter närmast fullföljer George W. Bushs politik.

Bland de kontroversiella punkterna i Obamas tal finns kanske en hänsyftning på att man inte bara ska tänka på sin egen välfärd utan också på dem i världen som lever i fattigdom. Det kan också ses som ett debattinlägg i en stor debatt om den rådande åtstramningspolitiken i Europa.

Maning till Tyskland?

Obamas ord skulle kunna ses som en maning till det välmående Tyskland att inte enbart driva åtstramningskrav i det krisdrabbade Europa. Åtstramningarna har lett till en djup lågkonjunktur i bl a Grekland och Spanien, vars huvudstäder han särskilt nämnde.

Det som kanske kan kallas talets enda nyhet var beskedet att USA är villigt att reducera sin arsenal av kärnstridsspetsar för robotar med lång räckvid från med en tredjedel, förutsatt att Ryssland gör samma sak. Likaså är han beredd att minska antalet kärnvapen med kort räckvidd.

Men hindren är stora för Obamas plan. Även med ett avtal i hamn är det osäkert om han får igenom det i senaten. Kanske föreställer han sig istället ett informellt avtal som senaten inte behöver godkänna.

Ryssland tveksamt

Ryssland kan också misstänkas vara tveksamt. Det beror på misstänksamhet mot USA:s program för antirobotvapen, som skulle kunna bekämpa också ryska kärnvapenladdade robotar, fast USA säger att denna ”nukleära sköld” är avsedd för Iran och Nordkorea.

”Skölden” skulle göra Rysslands arsenal av långdistansvapen värdelös.

Obama betonade även behovet av en ny klimatpolitik – det är tongångar som går hem i Tyskland och i Europa, trots de svårigheter han har på hemma plan att genomföra detta.

Intressant är att han inte med ett ord nämnde det syriska inbördeskriget.

Stora delar av talet handlade om Berlin som en symbol för kamp för frihet och säkerhet. Obama manade åhörarna i den andan att fortsätta kämpa för frihet och säkerhet, nu också i kamp mot den globala terrorismen. I hans ord låg också ett försvar för hans egen anti-terrorpolitik.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.