Obama stoppar viss avlyssning

Uppdaterad
Publicerad

USA ska sluta att avlyssna Internationella valutafondens och Världsbankens huvudkontor.

President Barack Obama har beordrat underrättelsetjänsten NSA att stoppa avlyssningen av Internationella valutafondens (IMF) och Världsbankens huvudkontor, uppger en regeringskälla.Det ska ha skett vid samma tidpunkt som han beordrade NSA att sluta avlyssna FN-högkvarteret, enligt källan.

Med det senaste utspelet visar Vita huset sin villighet att åtminstone minska delar av övervakningen i kölvattnet av den avhoppade Edward Snowdens avslöjanden.

Världsbanken och IMF har liksom NSA och spionorganet Office of the Director of National Intelligence (ODNI), avböjt att kommentera uppgifterna.

Paul Pillar, tidigare CIA-analytiker, säger att politikerna måste väga värdet av att samla in underrättelsematerial om en organisation som IMF mot risken att det blir offentligt.

– I det här fallet är informationsvinsten sannolikt minimal, säger Pillar.

Det är ingen hemlighet att amerikanska underrättelsetjänster sammanställt och analyserat ekonomisk information.

En före detta underrättelseagent säger, till Reuters, att Obama-regeringen har lagt större vikt och resurser än sina företrädare på att samla in och värdera ekonomisk information.

I februari 2009, kort efter att Obama tillträdde på presidentposten, började CIA leverera ett sammandrag av ekonomiskt underrättelsematerial till honom tillsammans med ett dagligt sammandrag om internationell säkerhet och hot.

Leon Panetta, Obamas första CIA-chef, sade då att rutinerna införts för att förstå konsekvenserna av den globala finanskrisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer