Obama tog tåget i Lincolns spår

Publicerad

Barack Obama, USA:s tillträdande president, är framme i Washington, efter en tågresa från Philadelphia, ombord på en klassisk 1930-talsvagn.

Resan följde samma väg som Abraham Lincoln tog inför sin installation 1861 och inleder fyra dygn av evenemang. Kulmen blir på tisdag då Obama svär presidenteden.

-Vad som behövs är en ny självständighetsdeklaration. Inte bara för vårt land, utan i våra egna liv och våra egna hjärtan, sade Obama i ett tv-sänt tal inför 35 000 åhörare i centrala Baltimore, en av stationerna där han stannade till på vägen.

Talet hölls bakom skottsäkert glas och Obama var omgiven av ett massivt uppbåd av livvakter.

Inga politiska överraskningar
Obama varnade för en utdragen ekonomisk nedgång och manade till gemensamma ansträngningar i talet, pepprat av historiska referenser och lånade fraser, som ”blod, svett och tårar”.

Några politiska överraskningar blev det inte, men det väntas inte heller, varken i helgens tal eller i det riktiga installationstalet.

I Washington växer samtidigt vad lokalborna kallar ”Obama-mania” för varje timme.

-Ett historiskt ögonblick, är en vanlig fras.

Andra diskuterar hellre gissel som kölden, köerna och det väntade kaoset.

För få toaletter
I lokala medier har frågan om tillgången till toaletter blåsts upp. Experter hävdar att problemet inte har tagits på allvar och att den svåra kylan och flera lager kläder på alla besökare kommer förvärra situationen, då varje toalettbesök tar mer tid än väntat.

På plats fanns på lördagen 5 000 toaletter och vaga löften om ett par tusen till. Men enligt många behövs kanske 10 000 till för att räcka till folkmassorna.

Risk för publikfiasko
En annan populär spekulation är risken för publikfiasko.
För några veckor sedan talades det om kanske fyra eller till och med fem miljoner besökare. Men under helgen har prognosen sänkts till minst 1 miljon.

Enligt beräkningar finns fortfarande hundratals outhyrda rum.

-De har skrämt bort många med allt snack om avspärrningar och trängsel. Och vädret hjälper knappast, säger taxichauffören Eddie Johnston när han tar in på en tvärgata.

Traditionsmättad järnvägssträcka

Visa

Även under den Abraham Lincolns historiska resa i februari 1861 på väg till installationen var det smällkall vinter.

Men om Obama är en nästan universellt hyllad hjältepresident redan före tillträdet var Lincoln inför resan till Washington rejält kontroversiell.

Lincolns resa tog ungefär två veckor, ända från Springfield i Illinois, långt över 100 mil från huvudstaden vid USA:s östkust.

Den säkerhetsansvarige Allan Pinkerton, känd för sin legendariska detektivbyrå, blev under resans gång övertygad om att en mordkomplott väntade i Baltimore, ett området där slaverimotståndaren Lincolns antogs vara illa omtyckt.

Så sällskapet bytte tåg till en chartrad tur som ankom mitt i natten. För att åka vidare mot Washington var Lincoln tvungen att byta mellan stationerna President Street och Camden Street, och det var under det bytet knivmördarna väntades försöka slå till.

Men allt gick bra, och Lincoln blev en legendarisk president, även om han som bekant mördades av just en slaverisympatisör fyra år senare.

Och han kunde aldrig riktigt skaka av sig det ovärdiga i att ha smugit som en tjuv om natten till sin egen presidentinstallation – en läxa som den synnerlige offentlige Barack Obama verkar ha lärt sig av.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer