Barack Obama kritiserar Ryssland i ett uttalande: ”Vi vet att separatisterna röjt undan bevis – vad försöker de dölja?” Foto: TT

Obama varnar Putin: Kan få betala högt pris

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Barack Obama höll på måndagen ett tal om flygkatastrofen i Ukraina, som i torsdags kostade samtliga 298 passagerares liv. Han kritiserade Ryssland och varnade president Putin.

På väg från Amsterdam till Kuala Lumpur kraschade ett malaysiskt passagerarflygplan i torsdags i östra Ukraina och samtliga ombord, 298 personer omkom. Mycket tyder på att planet sköts ned.

Men vem som ligger bakom attacken är inte bevisat. Ukraina skyller på pro-ryska separatister och Ryssland skyller på Ukraina.

USA:s utrikesminister John Kerry har sagt att det finns överväldigande bevis för att planet skjutits ned med rysk hjälp.

”Krossade hjärtan”

I ett tal på måndagseftermiddagen sa USA:s president Barack Obama att Ryssland bär ansvar för att kraschen utreds ordentligt. Men han började med att skänka en omtanke till de omkomnas familjer.

– Våra hjärtan är krossade, eftersom så många vackra människors liv har gått till spillo. De dödades så snabbt. Våra tankar går till deras familjer.

”Sanningen måste fram”

Han fortsatte att prata om vikten av en oberoende utredning och att inspektörer från USA finns på plats för att försöka säkerställa bevis, precis som man gör vid andra katastrofer.

– Vi måste säkerställa att sanningen kommer fram och att separatisterna ger oss full tillgång till olycksplatsen. Vi vet att separatisterna har röjt undan bevis och höjt sina vapen. Vad försöker de dölja?

– Vi vet också att Ryssland har stort inflytande över separatisterna.

Varnar Putin

Obama menar att Ryssland nu har det yttersta ansvaret att föra utredningen framåt och se till att separatisterna samarbetar med internationella inspektörer. Han passade också på att varna den ryske presidenten Vladimir Putin.

– Jag hoppas att vi kan lösa det här på ett diplomatiskt sätt. Fortsätter Ryssland att stödja separatisterna kommer landet få betala ett högt pris.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet