”Obamas krig” kan bli Obamas kris

Publicerad

”Obamas krig” kan snart bli Obamas kris. Förtroendet för hans viktigaste utrikesfråga rasar. McChrystals sågning av Obamas säkerhetstem är farlig för Obama. Efterträdaren general Petraeus kan misstänkas för att ta hem USA-trupper långsammare.

Att ta hem trupperna under längre tid blir ett problem för Obama. Det är hans ”vänster”anhängare som blir besvikna. Men den här striden har många aspekter.

Generalen McChrystals totala sågning av Obamas säkerhetsteam är farlig för presidenten. Detta är ett krig som USA vill slippa. Vad slåss man för? frågar sig allt fler.

Obama kan drabbas av ett livsfarligt rykte: Att han inte klarar jobbet som överbefälhavare.

McChrystal har hela tiden VARIT Afghanistankriget. Han var en hjälte.

Han har ändrat krigföringen: Man ska inte bara jaga terrorister Man ska ge vanligt folk skydd för att de ska acceptera de utländska trupperna.

Med det har Obama hoppats att nästa sommar kunna dra hem trupper. Samtidigt som militären oroas av att talibanerna blir allt starkare.

Förakt
McChrystals uttalanden är pikanta. Den mäktige säkerhetsrådgivaren Jones är en clown. Han kallade vicepresident Biden ”Bite me” (ungefär Jag struntar väl i den nollan).

Bakom detta döljer sig närmast en avgrund. Militär och civila säkerhetsrådgivare, president och vicepresident är oeniga och handfallna. Militären tycks förakta ”civilisterna”, också Obama.

USA och världen får intrycket att politikerna med Obama i spetsen inte klarar kriget.

Misslyckad fredspristagare
Det minskar andra länders vilja att ställa upp i Afghanistan. Och ökar motståndet i USA. Fredspristagaren Obama tycks inte lyckas med ”sina” krig.

Obama gav McChrystal obegränsade befogenheter, vilket tycks omfatta att han kan bryta mot krigets lagar.

En av de värsta kriserna
Detta är en av de värsta kriserna mellan en hög militär och presidenten sen Koreakriget på 50-talet. Då var det generalen McArthur (som bl a ville sätta in atombomber) som kritiserade president Truman.

Presidenten sparkade generalen då också. Men kriget fortsatte att bli ett helvete för Truman.

Dödssiffrorna för USA:s soldater stiger i Afghanistan. T o m Obama beskylls för att vara ointresserad av sitt prestigekrig eftersom han nu måste syssla med ekonmoikris, oljeutsläpp och sjukvård.

Washington Post har avslöjat att USA betalar upp till 15 000 dollar för att krigsherrar ska släppa igenom en enda lastbil i hjälpkonvojer. En del av pengarna går till talibanerna! Brodern till afhanske presidenten Karzai utpekas som inblandad i dessa mutaffärer.

Katastrofen Karzai
Till eländet kommer att den president Karzai kan ses som en katastrof. Det gäller t ex korruption och märklig tolerans mot talibaner. Hur hans armé klarar säkerheten när USA drar sig tillbaka, förstår ingen.

Pakistan spelar en central roll i Afghanistankriget, ”AfPak”. Nu kommer avslöjanden att Pakistans säkerhetstjänst fortfarande ger talibanerna starkt stöd. Obamas nya politik att få Pakistan att hjälpa till, tycks gå åt skogen.

Till råga på allt: I Irak råder kaos efter valet i våras. Det går inte att bilda regering. Konflikterna mellan shiiter, sunniter och kurder riskerar att blossa upp, nu när USA håller på att lämna landet.

Bush hade bara ett krig
Bush hade bara ett krig: Irak. Det knäckte hans anseende. Obama har nu fått tre krig: Afghanistan, Pakistan och Irak. Vilket anseende har fredspristagaren Obama den dag han lämnar Vita Huset?

Bo Inge Andersson, utrikeskommentator, SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer