Oberoende domare straffas i Polen: ”Ett sätt att trakassera mig”

Uppdaterad
Publicerad

Oberoende domare riskerar att straffas och omplaceras av Högsta domstolens disciplinkammare i Polen.

Aktionsgrupper varnar för en ”massaker mot rättsväsendet” och EU vill pausa utbetalningar till landet.

 – Mina känslor är starka, det här är ett sätt att trakassera mig, säger domaren Marek Pietruszyński som i förra veckan berövades sin immunitet.

Högsta domstolens disciplinkammare har inrättats av regeringspartiet Lag och rättvisa i Polen. Den politiska styrda kammaren kan på olika sätt straffa och omplacera domare som sedan ersätts med politiskt tillsatta.

En av dem som råkat ut för detta är domaren Marek Pietruszyński som i förra veckan berövades sin immunitet på grund av en juridisk teknikalitet som normalt sett bara utretts internt.

– Det kan summeras som en aktion mot det oberoende rättsväsendet. Mot domare som har dömt oberoende och objektivt och som vill fortsätta göra det, säger han i SVT:s Agenda

Ett sätt att öka effektiviteten

Aktionsgruppen De fria domstolarna är kritiska och kallar försöken att tillsätta politiska domare för en ”massaker av rättsväsendet” och varnar för att Polens demokrati är på väg bort.

Även EU kräver att metoderna ska avskaffas eftersom disciplinkammaren mot rättsstatens principer och därmed mot EU-rätten

Den politiskt tillsatta ordföranden i Högsta domstolen Aleksander Stępkowski menar att reformen har gjort rättsväsendet i Polen mer effektivt och demokratiskt, bland annat genom att resa ut personal som, likt Marek Pietruszyński, har arbetat sedan kommunisttiden.

– Nu kommer det statistiska systemet i Högsta domstolen att kunna visa hur effektiv varje domare är. Det kritiseras av de äldre domarna de är ovilliga att visa hur effektiva de är, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.