Foto: TT

Oberoende Krim-tv läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Krims oberoende tv-station ATR har slutat sända sedan ryska myndigheter upprepade gånger vägrat att ge tv-bolaget ett sändningstillstånd.

ATR grundades som den första tv-kanalen avsedd för krimtatarerna, skriver nyhetsbyrån Associated Press (AP).

Krimtatarerna är en etnisk grupp på Krim som omfattar omkring 250.000 personer (2001). Krimtatarerna deporterades från regionen av sovjetiska myndigheter under Josef Stalin 1944. En del av dem kunde återvända till Krim, särskilt på 1980-talet.

Tv-kanalen var en sällsynt kritisk röst under Rysslands annektering av Krim i fjol och har efter det fortsatt sin kritiska bevakning. Krimtatarerna var en grupp som i hög grad motsatte sig att hamna under Ryssland.

Lenur Islamov, ATR:s grundare, sa på måndagen att fyra av tv-sändarens ansökningar har avvisats av formalistiska skäl. På grund av detta har sändaren ingen laglig rättighet att fortsätta sända efter den 31 mars.

ATR slutade sända vid midnatt på måndagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet