Ockupation i Oregon drar ut på tiden

Publicerad

Den symboliska, men väpnade, ockupationen av ett naturreservat i nordvästra USA fortsätter. Kritiker på nätet häcklar aktionen som en ”#YeeHawd” men vissa menar att milisen har en poäng.

På måndagen skulle federala tjänstemän ha återvänt till naturreservatsstationen fem mil utanför staden Burns i östra Oregon. I stället ockuperas byggnaderna av uppåt 25 beväpnade regeringskritiker, enligt tidningen The Oregonians reporter på plats.

– Vi planerar för att stanna här i åratal, säger protestledaren Ammon Bundy, ranchägare från en familj från Nevada som sedan tidigare är rikskänd för att trotsa federala myndigheter.

Federala byggnader stängda

I staden Burns håller skolor och en domstolsbyggnad stängt. På lördagen hölls här den protestmarsch mot maktmissbruk som för ett fåtal, mestadels tillresta, demonstranter sedan övergick till manifestationen vid naturreservatet.

Den lokala sheriffen uppger att det handlar om en brokig och farlig grupp regeringsfientliga män, som utger sig för att stödja lokala ranchägare men i själva verket vill ”störta countyts och landets styre för att få i gång en rörelse i hela USA”.

Familj tar avstånd

Bundy uppger sig kämpa för en far och son som på måndagseftermiddagen amerikansk tid väntades inställa sig för att avtjäna fem års fängelse för anlagda bränder, med misstankar om tjuvjakt i bakgrunden. Den familjen har tagit avstånd från militansen.

På 1970-talet vände sig det så kallade ”Malörtsupproret” i västra USA mot centralmaktens dominanta landägande – med kontroll över betesmark och naturresursutvinning – och fick stöd till och med av president Ronald Reagan.

På nätet kallar kritiker ironiskt ockupationen för en #YeeHawd från #YallQaeda medan tillskyndare menar att det handlar om att protestera mot federalt maktmissbruk på samma sätt som sker mot rasistiskt polisvåld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer