Under sex dagar besöker påven tre städer med start i Washington där han på onsdagen träffar presidenten och på torsdagen talar i kongressen. Foto: TT

Ödmjuk Obama tog emot påven i Vita huset

Uppdaterad
Publicerad

Konservativa amerikaner kritiserar påven Franciskus för hans åsikter i klimatfrågan. Liberaler för hans motstånd mot abort och homoäktenskap. Det är mycket att tänka på när påven möter Obama och kongressen.

Det var en ödmjuk Barack Obama som på onsdagen tog emot påve Franciskus. Det sex dagar långa besöket i USA inleddes i Vita huset där han prisades av presidenten för att han predikar budskap om kärlek och hopp. Påven tackades också för sin insats i att mjuka upp relationen mellan Kuba och USA.

De båda makthavarna delar åsikt i flera viktiga frågor, inte minst klimatfrågan.

– Klimatförändringen är ett problem som vi inte kan lämna till kommande generationer, sade påven i sitt tal.

Presidentens respekt för den 76-årige argentinaren som sent i livet blev påve delas av miljoner amerikaner. Inte minst många fattiga som påven i sitt tal sade behöver bli mer inkluderade i ”ett samhälle som förbisett dem”.

Ilskna republikaner

Men inte alla är lika förtjusta. Bland kritikerna finns konservativa som anser att den jesuitiska påvens fromma budskap om solidaritet och medkänsla är antikapitalistiska. Påvens inbladning i islossningen mellan USA och Kuba, ses inte heller med blida ögon.

Och hans uppmaning till västvärlden att göra mer för att stoppa klimatförändringen får delar av republikanerna att se rött.

En av dem är kongressledamoten Paul Goser som inte sparar på krutet när han i en debattartikel skriver att påven beter sig som värsta vänsterpolitiker.

”Om påven vill ägna sitt liv åt att bekämpa klimatförändringar så får han göra det på sin fritid. Att främja tveksam forskning genom katolska dogmer är löjligt”.

Anklagas för konservatism

Från liberalt håll haglar kritiken minst lika kraftigt. Flera liberala skribenter påpekar att påven, trots ett mjukare tilltal i frågorna, fortfarande står fast vid traditionella katolska värderingar när det kommer till samkönade äktenskap, abort och preventivmedel.

Påvens beslut att helgonförklara 1700-tals missionären Junipero Serra, mannen som tog katolicismen till Nordamerika gillas inte heller. En skandal, anser ursprungsbefolkningen i Kalifornien. Serra anklagas för att ha bidragit till slaveri och utrotning.

76-åringen verkar ta kritiken med ro.

– Jag följer bara kyrkan, säger påven till Reuters.

Fakta: Katoliker i USA

 * Det finns 80 miljoner döpta katoliker i USA.

 * Sex av nio domare i Högsta domstolen är katoliker.

 * 31 procent av kongressledamöterna är katoliker.

 * John F Kennedy är den enda amerikanska presidenten som varit katolik.

 * Sex katolska republikaner kandiderar för att bli president.

 * En Gallupundersökning visar att påven gillas av 59 procent av det amerikanska folket.

Under sex dagar besöker påven tre städer med start i Washington där han på onsdagen träffar presidenten och på torsdagen talar i kongressen. På fredag är han i New York och talar i FN. Under helgen deltar påven i en katolsk konferens om ”familjen” i Philadelphia.

Källa: New York Times

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.