Onsdagens valdebatt mellan Macron och Le Pen gick brutalt till, säger reporter Osmo Tekoniemi. Foto: SVT

Ökad ledning för Macron efter debatten 

Publicerad

Emmanuel Macrons ledning över Marine Le Pen ökar bara dagar före det franska presidentvalet på söndag, enligt en opinionsundersökning från opinionsinstitutet Elabe. 

Undersökningen gjordes efter den tv-sända slutdebatten i onsdags, som Macron bedöms ha vunnit enligt de franska tittarna. 

TV: ”Le Pen är drottningen av härskartekniker”

Mittenvänsterkandidaten Macron får i undersökningen 62 procent av rösterna i andra valomgången, jämfört med 38 procent för högerextrema Le Pen.

Det är en ökning med tre procentenheter för Macron jämfört med Elabes senaste mätning.

LÄS MER : Vägen till Elyséepalatset

Enligt en artikel av franska BMFTV säger sig 53 procent av Macrons potentiella väljare enbart vilja rösta på honom för att bekämpa Marine Le Pen. Motsvarande siffra – Le Pen-väljare som vill rösta för att undvika Macron – är 33 procent.

Detta betyder, skriver BMFTV, att endast 54 procent av den franska väljarkåren kommer att rösta av stöd för sin kandidat, medan 46 procent kommer proteströsta för att motverka den andra kandidaten.

Anses ha bäst ledaregenskaper

När väljarna tillfrågas om ledaregenskaper är det alltjämt Macron som åtnjuter det högsta anseendet. På frågan om vem som har ”flest nödvändiga egenskaper för att vara republikens president” svarar 61 procent av de tillfrågade Macron, och endast 30 procent Le Pen. Macron anses även vara den mest ärlige kandidaten (57 procent, Le Pen: 33 procent) och den som är mest kapabel att vinna en majoritet i nationalförsamlingen (70 procent, Le Pen: 23 procent).

I fråga om vilken kandidat som ”bäst förstår folket” är det jämnare – Macron får 47 procent och Le Pen 42 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet