Människor samlades för att hedra offren för terrordådet i den tyska staden Halle, då två människor miste livet. Foto: AFP/Matthias Balk

ANALYS: Krav på ökad säkerhet – men maktlöshet mot rasistisk terror

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Fördömanden och fler säkerhetsåtgärder vid judiska inrättningar. Så agerar det officiella Tyskland samstämmigt efter terrordådet i Halle. Men det finns inga enkla lösningar mot terrorn och rasismen.

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

Den 27-årige tyske gärningsmannen riktade sitt hat mot feminismen, mot vänstern, mot muslimerna och framför allt mot judarna, som han anser hotar den vita rasens existens.

Hans agerande följer samma mönster som förebilderna Brenton Tarrant i Nya Zeeland och Anders Behring Breivik i Norge. Ett politiskt manifest och mord ska även göra terroristen i Halle till ett stort namn och en hjälte i den mörkervärld han befinner sig.

Mer pengar

Förutom skarpa fördömanden blir samhällets reaktion att snabbt lova mer pengar till säkerhet, fler vakter och utökad polisövervakning av judiska institutioner. Många är upprörda över det bristande polisskyddet vid synagogan i Halle. Det var gärningsmannens klantighet som räddade liv, inte polisinsatser.

Och många frågar sig varför inte säkerhetsmyndigheter upptäcker kallblodiga mördare som samlar vapen och sprängämnen, som terroristen i Halle?

Inga enkla svar

Men det finns inga enkla svar på frågan om hur man upptäcker och förebygger terrorhandlingar – om man inte är beredd att inskränka medborgerliga fri- och rättigheter. I Tyskland har man gått längre än i Sverige med krav på internetoperatörer att rensa bort publiceringar av hatbrott. Men det är lätt att hitta nya kommunikationsvägar. De övervakande myndigheterna är hopplöst på efterkälken.

Sprida budskapet?

En av många svåra frågor som nu debatteras i tyska medier är om man ska bidra till terroristens önskan att bli uppmärksammad genom att berätta om hans rasistiska tankar och hans bakgrund. Ingen vill bli beskylld för att därmed sprida hat och inspirera nya brottslingar.

Men för att göra en analys behövs kunskap om de faktorer som förvandlar unga män till hatande dödsmaskiner. Att tysta ner händelsen förändrar inget, de som vill hittar dit ändå.

Svår diskussion i Tyskland

Om samhället vill kunna förebygga och förekomma måste man tillåta en öppen diskussion. Den är svår, särskilt i Tyskland, där politikerna i dag är fyllda av skam över att inte kunna skydda sina medborgare och sina minoriteter mot anti-semitiskt och rasistiskt våld.

En del pekar på det högernationalistiska partiet Alternativ för Tyskland, AFD, som ansvarigt för att underblåsa främlingsfientlighet. AFD har som alla andra partier fördömt terrordådet i Halle.

Men en demokrati måste tåla en fri politisk debatt. Någon absolut säkerhet går inte att uppnå i ett öppet samhälle.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.