Universitet i Gaziantep ligger bara några mil från gränsen till Syrien och i dag är var tionde elev på skolan från Syrien. Foto: SVT

Ökat motstånd mot flyktingar i Turkiet

Publicerad

Missnöjet i Turkiet med den stora flyktinginvandringen från Syrien växer. Oron gäller främst risken för fler terrordåd och en allt hårdare konkurrens på arbetsmarknaden.

– Jag pluggar ekonomi och många av mina kurskamrater är plötsligt från Syrien. Det har förändrat mycket här på vårt universitet, berättar 20-åriga Makbule Özbay.

Universitet i Gaziantep ligger bara några mil från gränsen till Syrien och i dag är var tionde elev på skolan från Syrien. Det har skett en dramatisk förändring bland de intagna eleverna de senaste åren.

På en gräsplätt utanför en av föreläsningslokalerna sitter Makbule och hennes kamrat Gamze nur Gunal och pluggar.

– Titta er omkring bara. Många runt oss här kommer från Syrien. Det är humant och viktigt att ta emot flyktingar från kriget i Syrien, men varför ska Turkiet ta emot så många? undrar Gamze.

Orolig för framtiden

Det är i början av terminen och snart är det dags för de första tentorna. Universitetet har 20.000 elever och ligger nästan precis i Gazianteps stadskärna, men det är samtidigt inte mer än några mil till gränsen. Det här är ett av de områden som tagit emot väldigt många av de syriska flyktingarna. Och på flera sätt påverkas vardagen. Bristen på bostäder är t ex stor och hyrorna har skjutit i höjden.

– Vi skulle vilja bo i egna lägenheter nu, men det är omöjligt. Hyrorna har nästan fördubblats de senaste åren, säger Makbule Özbay.

Precis som på många andra platser fungerar universitet i Gaziantep som ett eget liten samhälle här i staden, men åsikterna bland studenterna speglar samtidigt den allmänna opinionen i området. Här är vi bara några mil från gränsen och fram växer en bild där det finns rädsla för både terrorism och arbetslöshet.

– Jag är bekymrad för min framtid. I det här området är konkurrensen om jobben oerhört hård och många är beredda att arbeta för nästan ingenting, säger Gamze nur Gunal.

Dåliga kontroller

I dag finns det nästan tre miljoner flyktingar i Turkiet och uppgörelsen med EU kan innebära att ännu fler kommer att stanna här under lång tid. Samtidigt är många kritiska till att de turkiska myndigheterna inte lyckas kontrollera vilka som släpps in över gränsen. Det senaste terrordådet mot Blå moskén i Istanbul är bara ett exempel där attentatsmannen hade kopplingar till IS och enkelt tycks ha tagit sig över gränsen från Syrien.

– Jag tror att många anser att kontrollerna av dem som får komma hit är för dåliga. Vi vet nästan ingenting om deras bakgrund, säger Gamze nur Gunal. Titta bara på terrordådet som inträffade vid Blå moskén i Istanbul. Den ansvarige kom ju från Syrien, fortsätter hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.