Partiledarna för nybildade partiet Vi fortsätter förändringen, Kiril Petkov och Assen Vassilev, gläds åt möjligheten att bilda regering. Foto: Nikolaj Dojtjinov /AFP-TT

Oklart utfall av Bulgariens tredje val i år

Publicerad

För tredje gången i år gick bulgarerna till val i helgen – och för tredje gången ser det ut att bli besvärligt att bilda regering.

Den stora vinnaren är ett parti som bildades så sent som i september, men som ändå kan bli störst i det nya parlamentet. De USA-utbildade partiledarna har redan utropat seger.

– Bulgarien väljer en ny väg, sade Kiril Petkov sedan vallokalerna stängt enligt al-Jazeera.

Petkovs och parhästen Assen Vassilevs antikorruptionsparti Vi fortsätter förändringen (PP) får drygt 25 procent av rösterna, enligt flera vallokalsundersökningar.

Konservativa Gerb, som styrde Bulgarien från 2009 till maj i år, ser ut att bli något mindre och anses dessitom ha sämre möjligheter att bilda regering.

Partiet blev störst i parlamentsvalet i april, men lyckades inte samla en majoritet i parlamentet. Att partiledaren och förre premiärministern Bojko Borisov utreds för korruption har varit en försvårande faktor.

Succé och flopp för tv-kändis

I nästa val, i juli, blev artisten och tv-kändisen Slavi Trifonovs populistparti ”Det finns ett sådant folk” (ITN) störst, men inte heller han lyckades bilda regering. Stödet har sedan rasat och ligger enligt vallokalsundersökningarna under 10 procent.

Ytterligare fyra partier ser ut att få platser i parlamentet: Socialistpartiet, liberala MRF som särskilt stöds av den turkiska minoriteten, det liberala antikorruptionspartiet Demokratiska Bulgarien och det nationalistiska partiet Återfödelse.

Öppen för samarbete

Petkov säger till tidningen Sofia Globe att han räknar med att samarbeta med Demokratiska Bulgarien, som också har ett starkt fokus på korruptionsbekämpning. Han utesluter däremot samarbete med MRF som anklagats för korruption.

– Vänster, mitten eller höger, det spelar ingen roll. Om vi kan stoppa korruptionen och omfördela pengar till förmån för skattebetalarna så borde vi kunna komma överens med flera partier, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

Petkov och Vassilev har båda suttit i den expeditionsministär som lett landet sedan i maj. De är båda i 40-årsåldern, ekonomer och entreprenörer som utbildats vid det prestigefyllda Harvarduniversitetet i USA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer