Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s reporter svarar på tre frågor om spionprogrammet Pegasus. Foto: Emil Larsson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Om de inte köper från oss köper de från Kina”

Uppdaterad
Publicerad

Det krävs en internationell överenskommelse för att stoppa felaktiga hanteringar av övervakningssystem. Det anser den tidigare chefen för Israels nationella säkerhetsråd efter avslöjandet att journalister, regimkritiker och politiker kan ha övervakats av ett spionprogram som utvecklats av just ett israeliskt företag. 

– Vi måste ha ett gemensamt regelverk. Vad gäller regimer så är det så att om de inte köper från oss så köper de från Kina istället, säger Giora Eiland.

Efter det att Giora Eiland slutade på Israels nationella säkerhetsråd har han blivit rådgivare åt flera privata bolag som likt företaget NSO Group säljer säkerhetslösningar.

Avsikten med programmet, Pegasus, som NSO Group tagit fram är att underrättelsetjänster ska använda det för att spionera på terrorister och brottslingar. Men analyser visar att även journalister, advokater och politiker kan ha varit måltavlor när programmet i hemlighet installerats på deras telefoner av olika regimer.

– Det som framkommit, att vissa länder använt programmet Pegasus på det här sättet är givetvis en skandal, säger han.

Men har israeliska regeringen känt till detta?

Att den här specifika mjukvaran har sålts till dessa länder inget som bara de har vetat om utan också godkänt.

”Pinsamt för bolaget”

Däremot påpekar han att ett godkännande inte är detsamma som att programmet får användas för att spionera på personer som kan vara obekväma för ett land. Men Giora Eiland efterlyser mer information. Han tycker att företrädare för NSO Group, som förnekar att deras program använts för att spionera på politiker, varit vaga i sina förklaringar.

– Det är genant för bolaget vad som hänt och jag tror att de riskerar att även förlora ekonomiskt om till exempel västerländska länder tar avstånd och inte vill köpa deras tjänster, säger han.

Regeringen vill granska

Under onsdagen så fattade den israeliska regeringen beslut om att tillsätta en kommission som ska undersöka anklagelserna om missbruk av övervakningsprogrammet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer