Till vänster i bild återföreningen mellan Omar och hans mamma efter tiden i fängelset. I dag mår han bra, men vill berätta för omvärlden om vad som pågår i de syriska fängelserna. Foto: Privat

Omar Alshogre överlevde det syriska skräckfängelset

Uppdaterad
Publicerad

Omar Alshogre, 21, satt tio månader i det fruktade Saydnayafängelset i Syrien. När han kom ut vägde han bara 35 kilo. ”Ibland fick vi tre koppar vatten om dagen. Ibland ingenting”, säger han.

I en ny rapport uppger människorättsorganisationen Amnesty att uppemot 300 människor i månaden har dödats i syriska fängelser sedan Syrienkrisens start i mars 2011.

Ett av de fängelser som nämns i rapporten är Saydnaya, några kilometer utanför Damaskus, där regeringskritiker hålls fångna under fruktansvärda förhållanden. Fångar vittnar om tortyr, misshandel och olika typer av förnedring.

Syrienkriget

Alla åldrar i fängelserna

Uppgifterna bekräftas av Omar Alshogre, som har suttit nästan ett år i fängelset.

Han berättar att han greps i augusti 2014. Därefter satt han i tio olika fängelser innan han hamnade i Saydnaya. Såväl kvinnor som män och barn satt frihetsberövade. Vissa var så unga som 13–14 år, medan andra var i 80-årsåldern.

– När de tog mig var jag 17 år. Regeringen hade ett system, att ta ungdomar för att hindra folk från att protestera mot regeringen. Jag är från en liten by som heter al-Bayda – revolutionen började där. De dödade alla där. De dödade min far och mina bröder, säger han på bruten svenska till SVT Nyheter.

Många dog

Han utsattes för olika former av tortyr i Saydnaya.

– De slog mig med intensitet. Många dog.

Till råga på allt fick han tbc.

Fångarna svalt och Omar Alshogre tänkte på mat hela tiden.

– Ibland fick vi tre koppar vatten. Ibland ingenting. Ibland fick vi ingen mat på flera dagar, säger han.

Till slut tänkte han att det var okej med lite tortyr bara han fick mat. Samtidigt spelade vakterna ut fångarna mot varandra, genom att ge vissa av dem mat medan andra blev utan.

– De ville att vi skulle hata och döda varandra.

Vill berätta för omvärlden

Trots det hade han vänner i fängelset, människor som var läkare, ingenjörer och advokater.

– Det var som ett universitet, så även om det var hemskt lärde jag mig mycket.

Efter tio månader i Saydnaya betalade hans mor 15.000 dollar till en korrupt militär som såg till att han släpptes. Officiellt sett heter det att han dog i fängelset.

I december förra året flydde han till Sverige. I dag mår han bra, men vill berätta för omvärlden om vad som pågår i de syriska fängelserna.

– Människor på andra sidan måste förstå att vi finns.

Han har fått behandling för sin tbc och är frisk.

Har sökt uppehållstillstånd

För tillfället jobbar han på Gröna Lund i Stockholm, men han vill läsa på komvux och sedan plugga vidare till ingenjör. Om han inte får uppehållstillstånd i Sverige åker han till Libyen eller Turkiet. Hans mor och systrar befinner sig i Syrien och Turkiet.

– Jag såg allt som är hemskt i världen, nu är allt lätt. Jag lever. Det är fantastiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet