Omikronvåg i tidigare förskonade länder

Uppdaterad
Publicerad

Flera länder har haft som strategi att försöka hålla covidsmittan borta helt och hållet. Men den smittsamma omikronvarianten har visat sig vara svår att eliminera, vilket lett till vårdkris på flera håll.

Den kinesiska elimineringsstrategin uppmärksammades inför de pågående olympiska spelen. Flera mångmiljonstäder sattes under mycket stränga restriktioner när det kinesiska styret försökte förhindra coronautbrott.

I Hongkong har myndigheterna försökt hålla antalet fall nere på noll. Men staden upplever nu sitt största covidutbrott hittills.

Coronapandemin

På fredagen var 95 procent av stadens vårdplatser belagda. I distriktet Sham Shui Po är sjukhuset överfullt och ett antal patienter vårdas i provisoriska tält och på gatan utanför sjukhuset. Det beror också på att staden i ett tidigt skede beslutade att alla som testat positivt skulle läggas in på sjukhus.

Hongkongs ledare Carrie Lam står dock fast vid ”zero covid”-strategin.

– Vi kan inte kapitulera inför viruset, har Lam tidigare sagt, enligt nyhetsbyrån Reuters.

”Inte långsiktigt möjligt”

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, trodde fram tills i vintras att en elimineringsstrategi var möjlig att upprätthålla. Men omikrons smittsamhet och det faktum att vaccinerna skyddar sämre mot smittan har fått honom att ändra sig. Eliminering är inte längre långsiktigt hållbar med de förändrade förutsättningarna, menar Dillner nu.

– Spelplanen kan förändras igen – det som skulle förändra oddsen vore om det kom fram nya vacciner som skyddar även mot omikroninfektion. Då blir det plötsligt realistiskt igen. Men utan hög immunitet och vaccination som skyddar mot omikroninfektion är det inte långsiktigt möjligt.

Kris i önationer

Flera avlägsna Stillahavsnationer har också haft begränsad smittspridning tidigare, mycket tack vare deras isolerade läge. När omikronsmittan nu grasserar leder isoleringen till problem, då det är svårt att nå fram med hjälp till ländernas begränsade sjukvårdssystem.

Bland annat har Salomonöarna byggt upp flera fältsjukhus för att hantera sjukdomsfallen. Spridningen oroar Röda korsets Stillahavsdelegation.

”Vi har redan sett i Fiji och Papua Nya Guinea hur detta hänsynslösa virus överväldigar sjukhus och vårdapparater”, säger dess chef Katie Greenwood i ett uttalande, enligt TT.

Se hur patienterna vårdas på gatan i Hongkong i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet