Omkring 30 studenter försvunna efter attack mot skola i Nigeria

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 30 studenter är försvunna efter en väpnad attack mot en skola i Nigeria. De senaste månaderna har attackerna i landet ökat där terrorgruppen Boko Haram ofta tar på sig skulden. 

– I normalfallet släpps de ganska snabbt, säger Mats Utas, professor i kulturantropologi och expert på västafrikanska konflikter.

Torsdagens attack inträffade på ett statligt jordbrukscollege i utkanten av delstaten Kaduna i nordvästra delen av Nigeria. 180 personer kunde räddas av militären tidigt på fredagsmorgonen, men fortfarande saknas omkring 30 studenter.

Räden är den fjärde på kort tid i Nigeria där masskidnappningar inte är ovanliga. I mitten på december kidnappades över 300 skolpojkar i delstaten Katsina och i slutet på februari fördes 279 skolflickor bort i delstaten Zamfara. I båda fallen frigavs de flesta av barnen.

– Det har skett en ökning, men det är svårt att säga vad det beror på. Som det var förut så ökade kidnappningar och bombdåd och liknande i samband med att Boko Haram växte. Men också när de höll på att falla sönder, som ett sätt att ha kvar uppmärksamheten, säger Mats Utas.

Handlar ofta om lösensummor

Vilka som ligger bakom torsdagens attack är ännu oklart. Ofta handlar kidnappningarna om att kräva ut en lösensumma där Boko Haram antingen är inblandade eller tar på sig skulden. 

– I normalfallet är det grupper som är lätt anslutna till Boko Haram eller senare kommer säga är ansluta till Boko Haram. Som det har varit nu ett tag är Boko Haram en väldigt svag organisation, och då söker de uppmärksamhet och försöker hela tiden synas vid sådana här tillfällen, säger Mats Utas. 

Många av barnen som hamnat Boko Harams våld används som sexslavar, soldater och självmordsbombare. Informationen är annars ofta bristfällig och motsägelsefull kring attacker som i torsdags menar Mats Utas, där de som kidnappats ofta brukar släppas kort efteråt. Men undantag finns.

”Med tiden kommer de flesta att fly”

2014 gick Boko Haram in i byn Chibok och förde bort 276 flickor i lastbilar i ett fall som komma att få global uppmärksamhet med kampanjen #BringBackOurGirls. Några lyckades fly, men det skulle dröja över tre år innan majoriteten släpptes ur fångenskapen där vissa fortfarande är kvar.

– Flickorna från Chibok var ett extremt exempel på att hålla kvar folk länge. Ju mer det handlar om lokala banditer eller småorganisationer, desto mindre möjlighet är det att hålla kvar folk. De har inte råd att hålla på och gömma sig i otillgängliga områden, utan de måste få inkomster. De kan heller inte skydda dem, så med tiden kommer de flesta att fly, säger Mats Utas.

FAKTA: BOKO HARAM

Boko Haram bildades 2002 av Mohammed Yusuf i staden Maiduguri i nordöstra Nigeria. Boko Haram betyder ungefär ’västerländsk utbildning är religiöst förbjuden’ på språket hausa och ursprungligen fokuserade man på att bekämpa just icke-islamsk utbildning.

2009 tog medlemmarna till vapen och blev en jihadistgrupp.

2013 förklarade USA Boko Haram som en terrororganisation.

2015 svor terrorgruppen trohet till Islamiska staten, IS.

2015- har gruppen pressats tillbaka militärt och övergått till terrorhandlingar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.