Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Statsvetaren: Det är jättespännande Visa alla (2)
Visa alla (2)

Här är delstaterna att hålla extra koll på

Uppdaterad
Publicerad

Supertisdagen brukar ses som en vattendelare i jakten på Demokraternas nominering. Men vissa delstater blir viktigare än andra – här är delstaterna att hålla ett extra öga på.

I primärvalen finns i varje delstat en spärr vid femton procent, som ska se till att delegaterna inte delas upp mellan för många kandidater. Inför årets supertisdag har fem kandidater stora chanser att ta delegater, och resultatet komma att bero mycket på vilken kandidat som stjäl röster av vem, och vilka kandidater som når över spärren. Här är delstaterna och kandidaterna att hålla extra koll på under tisdagen.

Sanders strategi: Vinn jättestaterna, och gärna överlägset

Kalifornien och Texasdelar tillsammans ut 648 av delegaterna på supertisdagen – nästan hälften. Bernie Sanders har stort stöd av latinoväljare och leder överlägset i Kalifornien – där är frågan hur stor segermarginalen blir, och det beror mycket på hur många andra kandidater som når över femton procent och delar på delegaterna.

Att Pete Buttigieg och Amy Klobuchar hoppat av kan också vara bra för Biden – även om vissa av deras väljare går till Sanders kan de som går till Biden se till att knuffa honom över spärren i flera delstater, till exempel i Kalifornien. Sanders strategi bygger på att ta stora segrar i de största delstaterna, och då får det inte vara för många kandidater som delar på delegaterna.

Det tydliga försprång Sanders haft i både Texas och Kalifornien har i de senaste opinionsundersökningarna börjat ätas upp av Joe Biden, som på måndagskvällen höll ett kampanjmöte i Dallas, Texas. Där uppmanade de tidigare kandidaterna Amy Klobuchar och Pete Buttigieg sina följare att rösta på Biden – det gjorde även Texaspolitikern Beto O'Rourke. Nu ser det snarare ut som att Texas kan gå till Joe Biden.

Södern viktigast för Joe Biden – men även Bloomberg behöver vinster

Under tisdagen röstar flera av delstaterna i södra USA, där framför allt Joe Biden har stort stöd bland afroamerikaner, vilket blev tydligt i och med hans jordskredsseger i South Carolina. Men även Michael Bloomberg hoppas kunna ta röster i södra USA, som är mer konservativt än öst- och västkusten. Virginia, North Carolina, Tennessee, Alabama, Arkansas, Oklahoma röstar alla på supertisdagen och både Biden och Bloomberg skulle behöva vinna flera av dem. Nackdelen för dem är att dessa delstater är små – tillsammans delar de ut färre delegater (393) än Kalifornien (415).

Det är första gången Michael Bloomberg är valbar och nu ställs hans strategi – att fullkomligt överskölja väljarna med tv-reklam – på prov. I opinionsmätningarna ser han ut att ha fastnat under 20 procents stöd i de flesta delstater.

Hemstaterna blir avgörande för Warren

Det ser svårt ut för den enda återstående kvinnan att ta nomineringen. Resultaten i hemdelstaten Massachusetts blir en viktig signal för om det är meningsfullt för henne att fortsätta. Bernie Sanders har kampanjat mycket i Massachusetts, kanske för att snuva Elizabeth Warren på segern där och få henne att hoppa av i förhoppning om att locka över hennes väljare.

Spärren vid femton procent gynnar de mer populära kandidaterna och missgynnar de med lägre stöd, som riskerar att bli utan delegater. Men att en kandidat får under femton procent av stödet i en delstat innebär inte att den blir helt utan delegater.

I varje delstat som har ett primärval tilldelas en del av delegaterna proportionerligt på delstatsnivå. Men en del av delegaterna delas också ut på distriktsnivå. En kandidat som inte når upp till femton procent av rösterna på delstatsnivå, men gör det i vissa distrikt, kan alltså ändå tilldelas delegater – om än mycket färre.

Ett exempel är Kalifornien, som totalt delar ut 415 delegater. Av dem delas 144 ut baserat på andelen röster på delstatsnivå – bara kandidater som får över femton procent av alla röster i Kalifornien som helhet delar på de delegaterna. Resterande 271 delegater delas ut i vart och ett av Kaliforniens 53 kongressdistrikt som delar ut fyra till sju delegater var. En kandidat som då får över femton procent av rösterna i enskilda distrikt kan alltså samla delegater från dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Demokraternas primärval

Mer i ämnet